Un atentat sinucigas comis intr-o moschee din nordul Afganistanului cu ocazia rugaciunii Aid al-Adha, sarbatoarea musulmana a sacrificiului, a provocat moartea a 32 de persoane si ranirea altor 30.

Un kamikaze s-a aruncat in aer la incheierea rugaciunii in principala moschee din orasul Maymana. "Sunt cel putin 32 de morti, 17 civili si 15 politisti", a declarat pentru AFP guvernatorul provinciei Abdul Satar Barez, mentionand, de asemenea, circa 30 de raniti.

Numerosi responsabili guvernamentali asistau la aceasta rugaciune traditionala in moschee, inclusiv seful politiei provinciale Abdul Khaliq Aqsai, care a fost ranit in timpul exploziei, a precizat Barez.

Atentatul nu a fost revendicat imediat, dar insurgentii talibani desfasoara periodic astfel de actiuni in Afganistan.

Acest atentat are loc dupa ce la inceputul saptamanii au avut loc confruntari sangeroase in aceasta provincie, altadata pasnica, intre fortele de securitate afgane si talibani.

Oficialii afgani au afirmat ca au ucis 25 de talibani, intre care mollahul Yaar Mohammad, un comandant considerat "guvernatorul fantoma" al Faryab, in cadrul luptelor dintr-o piata locala, scrie MEDIAFAX.

Insurgentii dispun de "guvernatori fantoma" in proviciile tarii al caror scop este sa creeze o autoritate paralela pentru puterea civila afgana, percepand impozite si impunand o forma radicala a legii islamice.

Talibanii isi concentreaza in mod traditional actiunile in sudul si estul Afganistanului, dar au reusit in ultimii ani sa se infiltreze in sectoarele din nord. Un numar tot mai mare de analisti anticipeaza in prezent o preluare a puterii la Kabul de catre talibani dupa incheierea misiunii de lupta a soldatilor NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.