MAE informeaza ca Romania va continua consultarile cu statele membre, cu actuala si viitoarea Presedintie a UE, astfel incat aderarea la Schengen sa fie concretizata in cursul anului 2013.

"Romania va continua consultarile cu toate statele membre, actuala si viitoarea Presedintie a UE, astfel incat aderarea sa fie concretizata in cursul anului viitor, intr-o prima faza cu frontierele aeriene si maritime inca din primul trimestru al anului 2013", se arata in precizarea MAE.

De asemenea, Ministerul roman de Externe mentioneaza ca la Consiliul JAI, care se va desfasura joi si vineri la Luxemburg, unde Romania este reprezentata de ministrul Administratiei si Internelor Mircea Dusa si seful Departamentului Schengen din MAI Marian Tutilescu, va avea loc o informare privind aderarea la Schengen, insa nu se va lua o decizie cu privire la calendarul aderarii.

"La Consiliul JAI va avea loc o prezentare a stadiului referitor la decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Consilul va lua act de finalizarea implementarii de catre Romania a masurilor acompaniatorii decise in cadrul Consiliului European din martie 2012. Printre aceste masuri s-au numarat o serie de activitati FRONTEX pe toate categoriile de frontiere, continuarea progreselor pentru realizarea Sistemului European de Supraveghere a Frontierelor, contributii la analizele de risc ale FRONTEX si instruirea personalului de frontiera in domeniul detectarii documentelor false", se mai arata in informarea MAE.

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost scos de pe agenda Consiliului JAI care va avea loc joi si vineri in Luxemburg, fiind amanat pentru sedinta din 6-7 decembire, a declarat, potrivit MEDIAFAX, un purtator de cuvant al Presedintiei cipriote a Consiliului UE.

"Nu mai este pe agenda de discutii pentru maine, insa a ramas pentru agenda reuniunii Consiliului JAI care va avea loc in 6-7 decembrie. Unele state membre au exprimat preocupare privind evolutiile politice din Romania si Bulgaria, asa ca am intrebat toate partile interesate, inclusiv guvernele de la Bucuresti si Sofia si am decis sa amanam discutia pentru reuniunea urmatoare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nikos Christodoulides, purtator de cuvant al Presedintiei cipriote semestriale a Consiliului UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.