Tunisienii se tem sa consume carne de oaie provenind din Romania, de unde Guvernul de la Tunis a importat aproximativ 100.000 de ovine pentru a opri cresterea preturilor inaintea sarbatorii Aid al-Adha.

Importand aproximativ 100.000 de ovine din Romania, Guvernul de la Tunis a cautat sa descurajeze cresterea pretului acestei carni consumata in mod traditional in familie cu ocazia sarbatorii Aid al-Adha, care incepe vineri. Insa moartea unor ovine importate a suscitat temeri pe care Ministerul tunisian al Agriculturii a intarziat sa le linisteasca, scrie publicatia franceza in editia online de miercuri.

Oaia provenind din Romania se vinde cu un pret cuprins intre 280 de dinari (aproximativ 138 de euro) si 350 de dinari (aproximativ 172 de euro), in timp ce oaia tunisiana se vinde cu un pret cuprins intre 350 de dinari (aproximativ 172 de euro) si 500 de dinari (aproximativ 246 de euro). Vanzatorii si intermediarii au explicat ca ovinele din Carpati sunt mai putin valoroase decat cele de la Mediterana, precizeaza jurnalul.

Ulterior, un zvon s-a propagat pe retelele sociale, deosebit de active in Tunisia, dupa ce mai multe oi importate din Romania au fost descoperite moarte. Aproximativ 15 carcase au fost gasite marti de catre trecatori pe plajele de la Hammamet.

Un oficial insarcinat cu comunicarea in cadrul Ministerului tunisian al Agriculturii, crezand ca diminueaza amploarea vestii, a incercat sa musamalizeze incidentul declarand ca nu era vorba despre oi, ci despre foci. Aceasta gafa a relansat suspiciunile. De mai multe zile, pe Internet circula zvonul ca aceasta carne de ovine provenind din Carpati este improprie consumului, deoarece animalele ar fi fost vaccinate chiar inainte de a fi exportate, efectele nocive ale medicamentelor urmand sa dispara abia in noiembrie 2012, scrie ziarul francez, scrie MEDIAFAX.

Directorul general al Serviciilor Veterinare tunisiene, aflate in subordinea Ministerului Agriculturii, a intervenit pentru a clarifica situatia ovinelor importate din Romania. El a certificat faptul ca aceste ovine au fost vaccinate la inceputul lui septembrie, ceea ce le face comestibile "dupa trei saptamani de la tratament, adica incepand de la 29 septembrie". Ulterior, el a recunoscut ca un vapor care transporta aproximativ 10.000 de ovine provenind din Romania a aruncat peste bord 35. "Capitanul a fost nevoit sa le arunce in mare pentru a preveni imbolnavirea celorlate", a spus el.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.