Libia sarbatoreste prima aniversare a anuntarii "eliberarii totale" a tarii de regimul lui Muammar Kadhafi, dar la Bani Walid, unde se mai ascund fideli ai dictatorului defunct, ciocnirile armate continua.

Pe 23 octombrie 2011, la trei zile dupa capturarea si moartea lui Muammar Kadhafi, autoritatile de tranzitie au proclamat "eliberarea totala" a tarii, de la Benghazi (est), al doilea oras al tarii si leaganul revoltei in Libia.

Autoritatile nu au anuntat niciun program pentru a aniversa aceasta zi, care a devenit sarbatoare publica in Libia. Dar reuniuni sunt prevazute la Benghazi si in Piata Martirilor de la Tripoli.

De dimineata, masini, decorate cu drapelul national, rosu, verde si negru, circulau pe strazile capitalei, iar cantece patriotice sau imnul national se auzeau la volum maxim.Cu aceasta ocazie, masurile de securitate au fost consolidate in capitala si zeci de puncte de control au fost stabilite de luni seara.

Sarbatoarea a fost umbrita de lupte mortale la Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane ale lui Muammar Kadhafi in timpul conflictului din 2011, unde si in prezent se ascund partizani ai fostului conducator cautati de catre justitie, scrie MEDIAFAX.

"Inca din momentul declararii oficiale a sfarsitului ostilitatilor, Libia a devenit o tara victima a conflictelor intercomunitare", a apreciat Claudia Gazzini, analista pentru Libya International Crisis Group.

Potrivit ei, "autoritatile centrale au actionat mai mult ca spectatori, incredintand securitatea unor grupari armate (de fosti rebeli) cu autonomie larga care sunt «sub autoritatea statului» decat cu numele", a spus ea.

Rebelii, care au luptat impotriva fortelor fostului regim, considera ca Bani Walid, un oras de aproximativ 100.000 de locuitori situat la 185 de kilmoteri sud-est de Tripoli, "nu a fost eliberat" si au indemnat la "epurarea" criminalilor care si-au gasit refugiu acolo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.