Masuratorile radiatiei efectuate de catre autoritatile japoneze in regiunea centralei nucleare Fukushima nu sunt fiabile, a anuntat marti la Tokyo organizatia nonguvernamentala (ONG) Greenpeace.

Potrivit Greenpeace, niveluri de radiatie mai mari de trei microsieverti pe ora au fost relevate in parcuri si scoli din orasul Fukushima, in timp ce limita a fost stabilita la 0,23 microsieverti. Orasul Fukushima, capitala prefecturii cu acelasi nume, se afla la aproximativ 50 de kilometri de centrala afectata de un accident nuclear, Fukushima Daiichi.

"Am descoperit ca aparatele de masurare instalate de catre Guvern subevalueaza in mod sistenmatic nivelul radiatiei", a declarat Rianne Teule, o experta in domeniul radiatiilor din cadrul Greenpeace. In opinia acesteia, aparatele sunt protejate de radiatii prin structuri metalice sau de beton, care le inconjoara, lucru care falsifica masurarea.

"Aceste aparate au fost plasate in zone decontaminate. Masuratorile noastre arata ca un pic mai departe (de locul unde se afla aparatele) nivelurile urca in mod semnificativ", a continuat ea, scrie MEDIAFAX.

Rianne Teule a mai declarat ca opratiunile de decontaminare "au fost intarziate mult, iar numeroase locuri foarte iradiate, semnalate in mod frecvent de catre Greenpeace, exista in continuare".

In cursul unor teste efectuate saptamana trecuta, timp de patru zile, Greenpeace a anuntat ca a masurat niveluri superioare normei legale in satul Iitate, unde Guvernul si-a exprimat speranta sa trimita curand locuitori evacuati dupa catastrofa.

"Este putin probabil ca aceasta zona muntoasa si forestiera sa redevina sigura peste cativa ani", a apeciat Kazue Suzuki, din cadrul Greenpeace Japonia.

"Guvernul ofera false sperante victimelor dezastrului", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.