Franta nu este destul de severa impotriva coruptiei din tranzactiile comerciale internationale, numarul condamnarilor fiind foarte mic raportat la dimensiunea economiei, in timp ce sentintele sunt prea blande.

Grupul de lucru al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) impotriva coruptiei din tranzactiile comerciale internationale "considera binevenite eforturile Frantei de a avea un arsenal legislativ" adecvat, scrie AFP.

Decizia guvernului de a intari Parchetul reprezinta "o evolutie pozitiva semnificativa", afirma expertii italieni si elvetieni care au realizat studiul.

Grupul de lucru ramane insa ingrijorat in privinta numarului foarte redus de condamnari pentru mituirea unor oficiali straini pronuntate de la clasificarea acesteia ca infractiune in urma cu peste 12 ani. Astfel, au fost decise doar 5 condamnari, dintre care una singura impotriva unei companii si nici aceasta definitiva.

In total, au fost lansate 33 de proceduri in Franta, se arata in raport, potrivit MEDIAFAX.

"Numarul condamnarilor este scazut, avand in vedere dimensiunea economiei Frantei si expunerea companiilor la riscul coruptiei internationale. Parisul pare sa nu fi actionat cu toate fortele in astfel de cazuri", scrie OCDE.

In plus, putinele condamnari au condus la penalitati minime: inchisoare cu suspendare si amenzi de 10.000 de euro.

OCDE recomanda Frantei sa analizeze modalitatile de aplicare a legilor, astfel incat sa poata combate eficient "mituirea unor oficiali publici straini".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.