Ucraina va interzice exporturile de grau, incepand de la mijlocul lunii noiembrie, aceasta fiind prima restrictionare a comertului de catre un producator important.

Decizia Ucrainei va alimenta temerile privind o repetare a valului de restrictii la export respnsabil de exacerbarea crizei alimentare din 2007, care a declansat revolte din tari printre care Egipt si Senegal. In 2010, Rusia si Ucraina au impus restrictii la exporturi, declansand o crestere puternica a preturilor cerealelor, care a fost una dintre cauzele Primaverii Arabe.

Ucraina a informat vineri traderii cu privire la interdictie. Chiar daca guvernul ucrainean a prezentat decizia ca rezultat al unui acord cu industria, traderii au afirmat ca este de fapt o interdictie, scrie MEDIAFAX.

"Vor fi oprite exporturile incepand cu 15 noiembrie", a declarat Jorge Zukoski, presedinte al Camerei de Comert Americane din Ucraina.

Potrivit Ministerului Agriculturii de la Kiev, nu a fost luata o decizie guvernamentala pentru interzicerea exporturilor, insa in cazul unei cresteri necontrolate a acestora vor trebui adoptate "masuri".

Ucraina se afla in top 10 al exportatorilor si face parte impreuna cu Rusia si Kazahstan din regiunea Marii Negre, sursa a 25% din exporturile de grau la nivel mondial. Regiunea, o sursa importanta de grau pentru nordul Africii si Orientul Mijlociu, a fost afectata de o seceta puternica in acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.