Avertismentele expertului german Rolf Tophoven, potrivit caruia existenta unor inchisori ale CIA in statele din Europa de Est ar putea determina organizatiile teroriste Al-Qaida sa lanseze atacuri masive asupra acestora, ridica noi semne de intrebare.

Pe de alta parte, Ioan Talpes, fostul director al SIE, lanseaza o varianta extrem de periculoasa. Preluarea acestor informatii de catre presa internationala ar putea face parte dintr-o campanie cu un scop precis: orientarea teroristilor arabi catre alte tinte decat cele vizate pana acum, adica abandonarea tarilor occidentale. Practic, asta ar insemna ca in vizorul teroristilor sa intre tarile din Europa de Est.
Polemicile pe aceasta tema s-au amplificat la inceputul acestei luni, cand cotidianul Washington Post a lansat posibilitatea existentei unor inchisori secrete ale CIA in strainatate, unde ar fi interogati suspecti de terorism. Printre statele nominalizate de organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch ca adapostind asemenea centre se aflau Romania si Polonia.

Desi guvernele celor doua tari au negat cu fermitate aceasta posibilitate, controversele nu s-au terminat. Ieri, directorul Institutului de Cercetare asupra Terorismului si Politicilor de Securitate (IFTUS), Rolf Tophoven, a avertizat ca Al-Qaida va lansa "atacuri masive" in tari din Europa de Est unde se presupune ca Agentia Centrala de Informatii (CIA) a Statelor Unite ar detine in secret suspecti islamisti, relateaza pagina electronica a agentiei AKI.

Afirmand ca "nu se poate exclude existenta unor astfel de inchisori", expertul german a declarat ca "ar trebui sa fim pregatiti pentru eventuala producere a unor atacuri teroriste la scara mare in aceste state".
In replica, fostul director al SIE, Ioan Talpes, a avansat insa o ipoteza extrem de periculoasa: "Preluarea informatiilor din raportul Human Rights Watch de presa internationala ar face parte dintr-o campanie menita sa determine organizatiile teroriste sa se orienteze catre alte tinte, in alte zone ale lumii". Conform unor surse, ipoteza este credibila mai ales ca, practic, face parte din teoria serviciilor secrete si este numita "multiplicarea tintelor". Astfel, prin disipare, se slabeste forta de actiune a celulelor teroriste islamiste. Referitor la acest subiect, surse confidentiale din Serviciul de Informatii Externe ne-au declarat ca SIE nu comenteaza afirmatiile persoanelor publice. Aceleasi surse au mai aratat ca recent SIE a comunicat oficial ca nu are cunostinta de existenta unor inchisori secrete ale CIA in Romania.

Companii civile dotate cu avioane de transport militar

Una dintre tarile aflate pe aceasta lista neagra este Canada, unde, potrivit aceluiasi raport, avioane apartinand CIA ar fi facut 55 de escale in ultimii patru ani. 13 avioane diferite ar fi folosit, potrivit cotidianului canadian La Presse, 10 aeroporturi canadiene pentru escale in drumul lor spre Statele Unite sau Europa.
Opt dintre acestea au efectuat in aceeasi perioada escale la Guantanamo, baza americana din Cuba unde sunt detinuti suspecti de terorism, sau la Camp Peary, important centru CIA din Virginia. Aproape toate aparatele apartin unor companii identificate recent de New York Times ca fiind paravane folosite de serviciile de informatii americane.

Trei dintre avioane, cu numerele de inmatriculare N168D, N187D si N196D, ar fi aterizat in total de zece ori in Canada si apartin companiei Devon Leasing and Holding din Carolina de Nord. Aparate ale companiei Path Corporation (N221SG, N505LL), din Virginia, au aterizat de noua ori in Canada si o data la Camp Peary.

Un alt avion, al companiei Rapid Air (N2189M) din Maryland, ar fi aterizat de 10 ori in Canada in ultimii patru ani. Aparate apartinand Stevens Express (N173S, N4009L), din Tennessee, ar fi aterizat de patru ori in Canada si de 10 ori la Guantanamo sau la baza CIA din Virginia. Si lista continua... De precizat ca Devon Leasing and Holding a operat cu aparate CASA CN-235 care au fost comandate de diviziile de transport ale fortelor aeriene din zeci de tari si numai in mica masura de companiile civile... Potrivit aceleiasi surse, avioanele care au facut escale in Canada decolau spre Spania, Marea Britanie, Islanda, Portugalia sau Germania, iar unele isi incheiau calatoria la un aeroport din Carolina de Nord asociat de presa americana cu CIA. Nu trebuie uitat ca in Carolina de Nord se afla plasata una dintre cele mai mari baze americane...

Inchisorile CIA in Europa, menite sa departeze UE de SUA

Controversele legate de presupusele activitati ale CIA in Europa sunt de natura a adanci divergentele deja existente intre UE si SUA, comenta, in editia electronica de ieri, cotidianul Financial Times. Potrivit aceleiasi surse, tensiunile legate de razboiul din Irak si-au gasit ecou in controversa iscata de presupusele inchisori secrete ale CIA, dar si - in pofida eforturilor lui George W. Bush de a se apropia de Europa - cele doua parti ale Atlanticului sunt inca in conflict asupra modului in care trebuie combatut terorismul, explica Financial Times. Ceea ce se intampla "ilustreaza viziunile diferite ale celor doua parti asupra lumii si terorismului", apreciaza Jeremy Shapiro, de la Brookings Institution. Analistul nu vede insa premisele unui conflict major in relatiile UE-SUA.
"SUA nu vor spune ca nu au existat inchisori secrete in Europa, dar vor da asigurari ca nu mai exista in acest moment", a apreciat el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.