Supravegherea cetatenilor si interceptarea convorbirilor telefonice au ramas la un nivel foarte ridicat in 2011 in Bulgaria, in pofida intentiei Guvernului de a limita folosirea lor.

Datele nationale privind evolutia justitiei, care trebuie sa autorizeze orice cerere de supraveghere, arata ca numarul mandatelor s-a ridicat la 13.624 in 2011, fata de 15.864 in 2010. In 2008, au fost acceptate 5.988 de cereri.

Raportul precizeaza ca este dificil sa refuzi vreo cerere. Parlamentarii propun limitarea numarului institutiilor care pot depune o cerere de supraveghere speciala.

"Se abuzeaza de aceste instrumente de supraveghere speciala, in timp ce eficienta lor ramane scazuta", a apreciat deputatul de stanga Maya Manolova. Aproape 95% din informatiile stranse nu sunt folosite niciodata de justitie, scrie MEDIAFAX.

Asociatiile de aparare a drepturilor cetateanului, care au obtinut o decizie favorabila din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva Bulgariei si a tehnicilor sale de supraveghere, au anuntat saptamana trecuta ca vor sa depuna o noua plangere.

Supravegherea cetatenilor este o tema sensibila in Bulgaria, deoarece trimite la trecutul comunist al tarii si la un regim care a folosit mult aceste tehici intre 1944 si 1989.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.