Premierul britanic efectueaza o vizita la Edinburgh, cu scopul de a parafa un acord in vederea organizarii unui referendum, in 2014, pentru independenta Scotiei.

Cameron, care se opune acestei independente, urmeaza sa il intalneasca pe premierul nationalist scotian Alex Salmond, care cere ca acest scrutin sa aiba loc peste doi ani, in toamna.

"Cele doua Guverne ale Scotiei (Guvernul national de la Londra si Guvernul regional de la Edinburgh) s-au reunit pentru a pune la punct un referendum care va fi legal, just si hotarator", urmeaza sa declare Cameron in cursul acestei vizite, potrivit unor declaratii furnizate in avans de catre serviciile sale.

"Acest lucru marcheaza inceputul unui capitol important in istoria Scotiei si permite inceperea unei dezbateri reale. Acest lucru deschide calea celei mai importante dintre probleme, si anume (este necesara) o Scotie separata sau un Regat Unit?", urmeaza sa adauge liderul conservator.

"Eu voi pleda cu hotarare in favoarea unui regat Unit", urmeaza sa mai spuna seful Guvernului britanic, subliniind ca "de-acum, scotienilor le revine sa ia o decizie istorica. Viitorul Scotiei depinde de verdictul lor".

Dupa luni de negocieri intre cele doua parti, acordul asteptat luni seara urmeaza sa ofere Parlamentului scotian puterea de a organiza consultarea, scrie MEDIAFAX.

Aceasta ar urma sa aiba o singura intrebare, de tipul "sunteti de acord cu independenta?". Aceasta este cerinta Guvernului britanic. Alex Salmond, liderul Partidului National Scotian (SNP), lua in calcul o intrebare indirecta, propunand o autonomie sporita, constient ca independenta este departe sa suscite o opinie unanima in randul scotienilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.