Ministrul de Interne Theresa May se pregateste sa le anunte deputatilor britanici o dezangajare fata de masurile europene in materie de cooperare in domeniul politiei si judiciar.

Potrivit Sunday Telegraph, apropiat conservatorilor aflati la putere, si Sunday Times, ministrul urmeaza sa ii anunte luni pe deputati ca doreste sa recurga la o clauza derogatorie, "opt-out", pentru a fi scutita de aceste aproximativ 130 de masuri.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, contactat de catre AFP, a confirmat ca ministrul va sustine o declaratie pe aceasta tema, dar a refuzat sa comenteze informatiile aparute in presa.

Potrivit Comisiei Europene (CE), Marea Britanie are termen pana la 1 iunie 2014 sa anunte decizia de a se retrage "integral" din cadrul masurilor adoptate de catre Uniunea Europeana (UE) in domeniile cooperarii politiei si judiciare, caz in care aceste masuri inceteaza sa i se mai aplice incepand de la 1 decembrie 2014, scrie MEDIAFAX.

Premierul David Cameron si-a anuntat vointa de a proceda la aceasta dezangajare la 28 septembrie, in cursul unei vizite in Brazilia.

"Acest lucru trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul anului. Vom exercita acest opt-out", a declarat el pentru BBC. "Problema-cheie este de a afla care sunt, intre masurile din care ne putem retrage, cele care sunt bune pentru Marea Britanie si in cadrul carora vom coopera cu partenerii europeni. Aceasta este discutia pe care o purtam in acest moment", a adaugat el.

Vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democratilor - proeuropeni -, apara mandatul european de arestare, subliniind ca aceasta procedura a permis arestarea, recent, in Franta, a unui profesor britanic care a fugit cu o eleva in varsta de 15 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.