Un fost opozant al regimului lui Muammar Kadhafi, Ali Zeidan, a fost ales duminica seara premier de catre Congresul General National (CGN) libian.

Sustinut de catre liberali, Zeidan a fost ales cu 93 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, actualul ministru pentru Guvernanta Locala Mohamed al-Hrari, sustinut de catre islamisti, a obtinut 85 de voturi, potrivit rezultatului votului, anuntat de catre presedintele Legislativului, Mohamed al-Megaryef, pentru televiziunea libiana.

La sedinta au fost prezenti 179 dintre cei 200 de membri ai Congresului General National libian.

"Ali Zeidan este premier si i se cere sa isi formeze Guvernul in termen de doua saptamani incepand de la data alegerii sale", a declarat Megaryef.

Votul a fost difuzat in direct de televiziunea libiana.

Un fost opozant radical al dictatorului defunct Muammar Kadhafi, Ali Zeidan a fost sustinut de catre Alianta Fortelor Nationale (AFN, liberala). Diplomat de cariera, el a petrecut peste 30 de ani in exil, dupa ce a fugit, in 1980, in timp ce se afla la post la ambasada libiana din India.

El s-a alaturat Frontului National libian de Salvare, o formatiune din care faceau parte opozanti ai fostului regim aflati in exil. Ulterior a parasit formatiunea si s-a consacrat, la Geneva, apararii drepturilor omului in Libia, potrivit MEDIAFAX.

Mohamed al-Hrari, un universitar in varsta de 56 de ani, a fost sustinut de catre islamistii din cadrul Partidului Justitiei si Constructiei (PJC), rezultat din miscarea Fratii Musulmani si din independenti care fac parte sau sunt influentati de diverse curente islamiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.