Un oficial care se ocupa de securitate la ambasada si consulatul american din Libia a declarat ca masurile de protectie la Benghazi erau "slabe" inaintea atacului din 11 septembrie si ca ambasadorul american a fost amenintat.

"Securitatea la Benghazi a dat mereu batai de cap in timpul mandatului meu acolo", in perioada februarie-august 2012, iar "protectia diplomatica era slaba", a declarat colonelul Andrew Wood, in cadrul unei audieri in fata unei comisii de ancheta in Congres, condusa de majoritatea republicana din Camera Reprezentantilor.

Acest militar al Garzii nationale a fortelor armate americane a dezvaluit, de asemenea, ca, in "aprilie, nu exista la Benghazi nici macar un agent al protectiei diplomatice americane". Cererile inaintate pentru "obtinerea de personal suplimentar" nu au fost niciodata urmate de efecte, a deplans acest cadru militar din Departamentul Apararii.

Potrivit lui, situatia privind securitatea nu a incetat sa "se inrautateasca" incepand din primavara lui 2012. "Atacurile ce ii viza pe occidentali cresteau", a subliniat Wood, citand in special un tir de racheta asupra unei coloane diplomatice britanice in iunie.

Tot in iunie, "ambasadorul (american Christopher Stevens) a fost tinta unei amenintari pe Facebook, insotita de un anunt public potrivit caruia ii place sa faca jogging in jurul ambasadei de la Tripoli", a dezvaluit ofiterul, potrivit MEDIAFAX.

Postul de televiziune CNN a anuntat la sfarsitul lui septembrie ca a obtinut jurnalul personal al ambasadorului Stevens, pe care l-a gasit printre daramaturile consulatului si in care diplomatul isi exprima temerile ca ar fi o tinta a Al-Qaida.

Wood si trei oficiali de rang inalt din cadrul Departamentului de Stat au fost audiati de cea mai importanta comisie de ancheta a Congresului, care examineaza situatia privind securitatea la Benghazi inaintea atacului din 11 septembrie, care s-a soldat cu moartea ambasadorului Stevens si a altor trei agenti americani.

Opozitia republicana ii reproseaza administratiei democrate lacune in materie de securitate si informatii in Libia.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.