Seulul a anuntat incheierea unui acord cu Washingtonul care ii permite aproape sa tripleze raza de actiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel tot teritoriul nord-coreean.

Raza de actiune a rachetelor va fi extinsa la 800 de kilometri fata de 300 de kilometri in prezent, a anuntat consilierul sud-coreean pentru securitatea nationala, Chun Yung-Woo.

"Principalul obiectiv este stoparea provocarilor militare ale Nordului", a declarat el.

Cu o astfel de raza de actiune, rachetele sud-coreene vor putea atinge o parte din China si din Japonia.

Statele Unite numara 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean si ii garanteaza o "umbrela nucleara" in caz de atac. In schimb, Seulul a acceptat sa isi limiteze raza de actiune a rachetelor, in 2001, pentru a calma tensiunile in peninsula. Coreea de Sud s-a alaturat in acest an Regimului de control privind tehnologia rachetelor, un club informal care reuneste 34 de tari, in principal occidentale.

Dar in fata ambitiilor nucleare si balistice ale Phenianului, Seulul pleda pentru o prelungire a razei de actiune a rachetelor, iar negocierile s-au accelerat dupa lansarea ratata a unei rachete nord-coreene in aprilie, scrie MEDIAFAX.

Racheta trebuia sa plaseze pe orbita un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar Seulul, Washigntnul si aliatii lor au vazut in acest demers o noua etapa de punere la punct a unei rachete cu focos nuclear, interzisa de rezolutiile ONU.

Acordul anuntat duminica are ca scop "sa asigure un raspuns mai complet la amenintarile legate de rachetele" din Nord, potrivit consilierul pentru securitate.

"Sudul are cu siguranta dreptul de a se apara de amenintarile Nordului", a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la universitatea de studii nord-coreene din Seul. "Dar acordul este o sabie cu doua taisuri si contravine eforturilor de a reduce armele cu distrugere in masa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.