Curtea a urmarit casete filmate la Dujail, in 1982, si marturia de pe patul de moarte a unui securist irakian. Avocatilor lui Saddam li s-a alaturat Ramsey Clark, procuror general al SUA in anii ’60.

Saddam Hussein a profitat de infatisarea de ieri in procesul in care este acuzat de crime impotriva umanitatii pentru a se certa din nou cu judecatorul. Hussein s-a plins ca a trebuit sa urce patru etaje pe jos, purtind catuse, deoarece ascensorul cladirii din Zona Verde a Bagdadului, unde are loc procesul, era defect. Judecatorul Rizgar Mohammed Amin a promis ca va relata politiei aceasta problema. "Nu vreau sa le relatezi, vreau sa le ordoni!", a replicat Saddam Hussein foarte enervat. "Ei sint forte de ocupatie si trebuie sa le ordoni."

Marturie dincolo de moarte

Saddam si sapte fosti oficiali irakieni sint acuzati de uciderea a 148 de persoane in orasul Dujail, in 1982, ca razbunare pentru un atentat esuat impotriva dictatorului. Ieri au fost prezentate casete video filmate la momentul respectiv. Saddam Hussein le ordona ajutoarelor sale sa "ii ia separat si sa ii interogheze" pe suspecti. Curtea a putut urmari marturia data, de pe patul de spital, de catre Wadah al-Sheikh, bolnav de cancer, filmata cu citeva zile inainte de moartea sa. Al-Sheikh, ofiter de informatii pe timpul dictaturii, a declarat ca sute de persoane au fost arestate de garzile de corp ale lui Saddam, inclusiv femei, copii si oameni batrini. "Garzile personale ale lui Saddam au participat la uciderea oamenilor", a declarat martorul.

Procurorul avocat

La inceputul infatisarii, judecatorul Amin a permis fostului procuror general al SUA, Ramsey Clark, si fostului ministru al Justitiei din Qatar, Najeeb al-Nauimi, sa se alature apararii lui Saddam. Clark, procuror general al SUA intre 1967 si 1969, a devenit ulterior activist impotriva razboiului din Vietnam. A oferit asistenta juridica unui lider vinovat de genocidul din Rwanda, teroristilor care au ucis un evreu aflat in scaun cu rotile la bordul vasului Achile Lauro. Dintre clientii sai se numara Omar Abdel-Rahman, un seic egiptean orb acuzat ca a complotat pentru a darima World Trade Center. Cei mai controversati clienti sint liderul sirb bosniac Radovan Karadjici si fostul presedinte sirb Slobodan Milosevici, acuzati de crime de razboi. Clark crede ca "nu exista demoni.

Exista oameni care fac fapte rele si oameni care sint demonizati din cauza scopurilor politice si a intereselor de afaceri ale complexului militar-industrial al SUA". Clark duce o campanie pentru a incepe procedura de punere sub acuzare a presedintelui american George W. Bush, pentru "crime impotriva umanitatii".

Aminare

Infatisarea a durat doar trei ore, iar judecatorul a aminat procesul cu o saptamina, pina la 5 decembrie. Aminarea a fost impusa de faptul ca unul dintre acuzati, fostul vicepresedinte Taha Yassin Ramadan, a ramas fara avocati. Doi dintre avocatii sai au fost ucisi, iar al treilea a fugit din Irak, ca urmare a amenintarilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.