Marea Bariera de Corali din Australia a pierdut mai mult de jumatate din recifele sale in ultimii 27 de ani din cauza furtunilor tropicale, a pradatorilor - stelele de mare - si a incalzirii globale.

Structura ei ar putea continua sa se deterioreze in acelasi ritm pana in 2022, daca nu vor fi luate masuri pentru a o proteja, au declarat cercetatorii de la Australian Institute of Marine Science (AIMS) si de la Universitatea Wollongong din statul australian New South Wales.

"Pierderea a jumatate din suprafata cu corali reprezinta un motiv serios de ingrijorare, intrucat ea este sinonima cu pierderea habitatului pentru zeci de mii de specii marine", au explicat autorii acestui studiu, realizat pe baza a 2.258 de studii anterioare in ultimele trei decenii.

Cicloanele tropicale de mare intensitate - 34 in total din 1985 - sunt vinovate in proportie de 48% pentru degradarea Marii Bariere de Corali, urmate de Acanthaster pourpre (42%), o stea de mare invaziva, denumita si "coroana de spini", care devoreaza coralii.

Doua momente grave, care au dus la albirea coralilor, in 1998 si in 2002, generate de incalzirea oceanelor, au avut la randul lor "un impact nefast important" asupra portiunilor centrale si septentrionale ale recifului, scrie MEDIAFAX.

Hugh Sweatman, unul dintre autorii studiului, afirma totusi ca aceasta structura unica de corali ar putea sa se regenereze.

"Insa regenerarea ei va avea nevoie de 10-20 de ani. In prezent, intervalele de timp dintre distrugeri sunt in general prea scurte pentru a permite o reconstituire completa si tocmai acesta este lucrul care antreneaza pierderi pe termen lung", spune Hugh Sweatman.

Inclusa in Patrimoniul mondial UNESCO, Marea Bariera de Corali se intinde pe o suprafata de 345.000 de kilometri patrati de-a lungul coastei australiene si reprezinta cea mai vasta structura coraliera din lume, cu peste 3.000 de sisteme recifale si sute de insule tropicale. Marea Bariera de Corali adaposteste 400 de specii de corali, 1.500 de specii de pesti, 4.000 de specii de moluste si numeroase specii amenintate cu disparitia, precum dugongul si broasca testoasa verde.

Citeste si:
Coral de 5 metri înălțime, descoperit în Marea Barieră de Corali....
Un coral de 5 metri înălțime...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.