Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales, duminica, pentru trei ani lider al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AK, la putere), provenit din miscarea islamista, in cadrul Congresului general al formatiunii.

Acesta a fost ultimul congres la care Erdogan a participat in calitate de prim-ministru si lider de partid. Regulamentul intern al AK interzice candidatura pentru mai mult de trei mandate consecutive.

Erdogan, care ar urma sa candideze la presedintia republicii in 2014, a anuntat intr-un discurs sustinut in fata delegatilor la congres, adesea intrerupt de aplauze, ca este mai important sa fie in slujba oamenilor decat sa detina un titlu, scrie MEDIAFAX.

Discursul sau a fost interpretat drept un semn clar al dorintei sale de a deveni primul presedinte al Turciei ales prin sufragiu universal.

Conform amendamentelor constitutionale din 2007, presedintii sunt alesi prin vot universal pentru un mandat de cinci ani, ce poate fi reinnoit o singura data.

Peste o suta de invitati straini au asistat la congresul AK, printre acestia numarandu-se presedintele egiptean Mohammad Morsi si liderul kurd irakian Massoud Barzani.

"Am aratat intregii lumi ca o democratie avansata poate exista intr-o tara cu o puternica majoritate musulmana. Am devenit un model pentru toate tarile musulmane", a afirmat Erdogan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.