Georgienii au inceput sa voteze, luni, in cadrul alegerilor legislative in care partidul presedintelui Mihail Saakasvili infrunta o coalitie a opozitiei, condusa de un miliardar.

Circa 3,6 milioane de alegatori sunt chemati la urne intre orele 8.00 (7.00, ora Romaniei) si 20.00 (19.00, ora Romaniei) pentru a-i alege pe cei 150 de deputati ai Parlamentului acestei foste republici sovietice din Caucaz, intr-un scrutin ce ar putea fi influentat de un recent scandal de tortura.

Publicarea, in urma cu doua saptamani, a unor inregistrari video cu scene de tortura a unor detinuti dintr-o inchisoare din Tbilissi a provocat manifestatii in tara si a atras condamnari din partea comunitatii internationale, punand partidul aflat la putere intr-o situatie delicata, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Mihail Saakasvili si miliardarul Bidzina Ivanisvili, aflat la conducerea principalei coalitii a opozitiei, nu s-au crutat in timpul campaniei electorale, marcata de "provocare" si "agresivitate", potrivit observatorilor OSCE din aceasta mica tara din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori.

Coalitia de opozitie "Visul Georgian" a lui Ivanisvili il acuza pe Saakasvili ca a stabilit un regim autoritar.

La randul sau, Saakasvili afirma ca daca principalul sau opozant va ajunge la putere, acesta va pune capat modernizarii tarii si o va aduce la haosul si coruptia din trecut.

Miza acestor alegeri legislative este cruciala in masura in care modificari ale Constitutiei urmeaza sa sporeasca puterile Parlamentului si ale premierului si sa le reduca pe cele ale presedintelui, in 2013, anul in care se va incheia al doilea mandat al lui Saakasvili.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.