Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a dat vineri unda verde prelungirii mandatului anchetatorilor sai in Siria, condamnand totodata "inmultirea masacrelor" in aceasta tara.

Cele 47 de state membre ale Consilului au adoptat cu 41 de voturi pentru, trei impotriva (Rusia, China si Cuba) si trei abtineri (India, Uganda si Philipine) o rezolutie prezentata de grupul arab, cu sustinerea Statelor Unite si a Uniunii Europene, care prelungeste "mandatul comisiei internationale independente de ancheta" in cazul Siriei.

Totodata, textul cere secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, sa furnizeze comisiei "resurse suplimentare, mai ales umane".

"Activitatea comisiei este importanta. Aceasta permite garantarea faptului ca impunitatea nu va putea prevala", a declarat reprezentanta SUA in fata Consiliului, Eileen Chamberlain Donahoe.

Mandatul acestei comisii alcatuite in urma cu mai bine de un an si conduse de brazilianul Paulo Sergio Pinheiro ajunsese la final. Comisia a adunat, pe baza a o mie de marturii consemnate in tari vecine Siriei, intrucat Damascul i-a refuzat accesul pe teritoriul sirian, probe privind crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise de fortele guvernamentale si de militiile pro-regim, in special in ceea ce priveste masacrul de la Hula, scrie MEDIAFAX.

Aceasta a relevat, de asemenea, crime de razboi comise de opozitia armata, dar la o scara mult mai mica. Comisia a alcatuit doua liste cu nume de responsabili sau de unitati implicate in aceste crime si elemente de proba, pe care le-a remis Inaltului comisar pentru drepturile omului, Navi Pillay. Aceste documente nu vor fi facute publice pentru moment si ar putea servi ca baza in cazul sesizarii Curtii Penale Internationale de catre Consiliul de Securitate al ONU.

Rezolutia votata vineri la Geneva condamna din nou "toate violentele" si "reitereaza apelul la autoritatile siriene de a-si respecta responsabilitatea de a proteja populatia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.