Fostul premier al Irakului, Iyad Allawi, a facut un apel la incetarea imediata a abuzurilor care au loc in Irak, subliniind ca e nevoie de actiuni urgente in acest sens.

"Abuzurile sunt a fel de grave ca pe vremea lui Saddam Hussein", a declarat Iyad Allawi cotidianului britanic Observer.

El afirma ca militantii s-au infiltrat in guvernul condus de siiti, continuand torturile si asasinatele.Declaratiile sale survin la doua saptamani de la descoperirea a 170 de detinuti la un centru al ministerului de interne- se crede ca unii dintre ei au suferit abuzuri si au fost infometati.

Fostul premier irakian Iyad Allawi a declarat si ca militantii au reusit sa se infiltreze in randurile politiei. El a avertizat ca influenta acestora se poate raspandi in intreg guvernul.

In Irak au inceput pregatirile pentru alegerile parlamentare programate luna viitoare iar Iyad Allawi spera sa obtina din nou functia de prim-ministru. De asteptat ca declaratiile sale sa incinga dezbaterea electorala si sa fie bine primite de comunitatea sunita.

"O boala contagioasa"

"Si acum au loc abuzuri ca pe vremea lui Saddam Hussein, ba chiar mai rau", a declarat Iyad Allawi. "Este o comparatie foarte potrivita fiindca situatia de acum aminteste oamenilor de vremea cand Saddam era la putere."

Fostul premier irakian a declarat ca daca nu vor fi luate masuri urgent, "boala care a infectat ministerul de interne va deveni contagioasa si se va raspandi la toate ministerele si structurile guvernamentale.El a avertizat, de asemenea, ca Irakul risca sa se dezintegreze si sa sfarseasca in haos.

"Irakul este piesa de rezistenta a acestei regiuni. Daca lucrurile iau o intorsatura proasta, nici Europa si nici Statele Unite nu vor fi in siguranta". Iyad Allawi a fost primul prim-ministru interimar al Irakului dar nu a reusit sa castige alegerile din ianuarie care l-au adus la putere pe Ibrahim al-Jaafari, actualul premier.
Intre timp Iyad Allawi a format o coalitie cu care va candida la alegerile parlamentare de luna viitoare.

Presedintele Irakului, Jalal Talabani, a respins insa afirmatiile fostului premier declarand ca abuzurile din prezent nu pot fi comparate cu taberele de concentrare si gropile comune din timpul regimului Saddam Hussein.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.