Perspectiva independentei regiunii autonome Catalonia din Spania nu starneste entuziasm in Europa acest lucru putand sa determine si alte minoritati nationale ale unor tari precum Italia, Romania, Belgia, Marea Britanie si Slovacia la miscari separatiste.

Criza economica din Spania alimenteaza starea de spirit separatista din Catalonia care a solicitat 5 miliarde de euro asistenta de lichiditate dintr-un fond guvernamental pentru regiunile afectate de datorii.

Liderii politici si oamenii de afaceri din Catalonia doresc sa aiba mai mult control asupra taxelor de colectare dar presedintele, Artur Mas, si partidul sau nu au tinut pasul in ultimele luni cu radicalizarea unor sectoare largi ale opiniei publice si au inceput sa-si inaspreasca pozitia.

Potrivit editorialistului pe probleme ale Europei, Tony Barber, Catalonia ar putea deveni un stat independent insa nu va avea o evolutie fara asperitati.

Catalanii au un simt foarte dezvoltat al identitatii nationale si sunt atrasi de perspectiva independente
i. Insa economia Cataloniei s-a confruntat cu dificultati in ultimii ani, venitul pe cap de locuitor disponibil si productivitatea muncii crescand mai lent decat media spaniola.

Legat de cat de departe se extinde criza regionalismului din Spania dincolo de Catalonia, autorul articolului releva ca in timpurile moderne, nationalismul basc violent a afectat Spania inca de la reinstituirea democratiei. Alegerile regionale din Tara Bascilor, din 21 octombrie, ar putea consolida fortele nationaliste, dar nu exista un sprijin larg public pentru secesiune de maniera in care se afirma in Catalonia. Bascii se bucura deja de o autonomie extinsa in materie fiscala, potrivit capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.