Alegerile locale din capitala Republicii Moldova sunt marcate de cea mai scazuta prezenta la urne inregistrata pana in prezent si este posibil ca si acest scrutin sa fie invalidat, la fel cum s-a intamplat in luna iulie. La cinci ore dupa deschiderea sectiilor de votare, isi exprimasera optiunea mai putin de 7 la suta dintre alegatori, in conditiile in care, pentru validarea scrutinului, este necesar ca la urne sa se prezinte cel putin o treime dintre cei peste 560.000 de alegatori.

Comisia Electorala Centrala a anuntat ca, in cazul in care alegerile vor fi invalidate, va fi nevoita ca, dupa consultari cu Parlamentul, sa convoace un nou scrutin.

In acelasi timp, liderii politici se pronunta pentru modificarea legislatiei, in asa fel incat urmatoarele alegeri sa fie convocate in mai 2007, data la care expira mandatul fostului primar Serafim Urechean, devenit parlamentar in urma alegerilor din martie.

Interimatul ar urma sa fie asigurat de catre actualul primar interimar Vasile Ursu.

La scrutinul de duminica, el candideaza ca independent, fiind sprijinit de cateva partide, inclusiv cel al comunistilor, care nu si-au desemnat un candidat propriu.

Pentru functia de primar general al Chisinaului candideaza opt persoane - Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal), Valentin Kralov (Blocul Electoral Patria-Rodina - Ravnopravie), Eduard Musuc (Partidul Social-Democrat), Gheorghe Sima (Uniunea Muncii Patria-Rodina), Olga Nicolenco (Partidul Social-Liberal), Oleg Cernei (Partidul Ecologist Alianta Verde), Mircea Rusu (Alianta Moldova Noastra) si Vasile Ursu, candidat independent.

Este greu de precizat cine este favoritul, din cauza ca nu a fost realizat nici un sondaj de opinie.

La alegeri a fost anuntata prezenta a 221 de observatori din partea unor organizatii neguvernamentale, a declarat Octavian Tighineanu, reprezentantul Comisiei Electorale Centrale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.