Iranul a prezentat un nou tip de avion fara pilot "indigen", capabil sa acopere cea mai mare parte a regiunii Orientului Mijlociu, anunta presa oficiala.

Avionul - Shahed (Martor) 129 - are o raza de actiune de 2.000 de kilometri si poate fi echipat cu bombe si rachete, potrivit Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului. Shahed-129 ar fi capabil sa efectueze misiuni de recunoastere si de lupta.

Autoritatile iraniene au prezentat anul trecut un avion american fara pilot pe care au anuntat ca l-au adus la sol prin intermediul controlului electronic. Statele Unite au insistat ca Iranul nu a doborat acest avion fara pilot, de tip RQ-170 Sentinel, si nici nu a utilizat tehnologie in cadrul razboiului cibernetic pentru a prelua controlul asupra acestuia. Americanii au dat vina pe o defectiune.

Ulterior, Amir Ali Hajizadeh, seful programului iranian aerospatial, a anuntat ca programul incearca sa construiasca o copie a avionului american fara pilot capturat. Nu este clar daca avionul iranian fara pilot Shahed-129 prezinta vreo asemanare cu avionul american fara pilot RQ-170 Sentinel, scrie MEDIAFAX.

Dezvaluirea avionului iranian are loc in urma unui exercitiu naval major in Golf al Statelor Unite si aliatilor sai. Aproximativ 30 de tari au participat la aceste manevre menite sa testeze capacitatea comunitatii internationale de a face fata minelor de care s-ar putea lovi nave in Golf si Stramtoarea Ormuz, tranzitata de o cincime dintre transporturile mondiale de petrol. Exercitiile au avut loc in contextul unor tensiuni puternice intre Occident si Iran cu privire la programul nuclear iranian controversat.

Iranul insista ca programul sau nuclear are scopuri exclusiv pasnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.