Parlamentul Coreei de Nord a organizat marti o sesiune exceptionala pentru promovarea reformelor economice.

Tara are una dintre economiile cele mai centralizate din lume, iar populatia sa, in afara capitalei, este afectata in mod regulat de lipsa de alimente, din cauza deceniilor de proasta gestionare, de izolationism si sanctiuni internationale generate de programul sau nuclear.

Parlamentul s-a reunit deja in aprilie, iar aceasta a doua sesiune in decurs de un an este un lucru rar.

Observatorii si presa din Coreea de Sud apreciaza ca Parlamentul, care nu face decat sa aprobe deciziile elitei aflate la putere, ar putea aproba demararea unor reforme, pe care le-ar vrea, potrivit analistilor, Kim Jong-Un.

Expertii si presa din Coreea de Sud considera ca este posibil sa se anunte masuri de stimulare a muncitorilor si taranilor de a participa la cresterea productivitatii, cum ar fi, de exemplu, posibilitatea ca un agricultor sa pastreze o parte din recolte pentru a le vinde in privat, in loc sa dea totul statului, scrie MEDIAFAX.

"Anunturile de astazi inseamna ca reformele economice din Nord raman in continuare experimentale si nu sunt inca in stadiul in care sa poata fi prezenzate ca legi in Parlament", a declarat pentru AFP Lee Jung-Chul, profesor la universitatea din Soongsil.

Kim Jong-Un, care are mai putin de 30 de ani (data sa de nastere nu a fost dezvaluita), a preluat conducerea tarii dupa moartea tatalui sau in decembrie 2011.

El a subliniat in mai multe reprize necesitatea ameliorarii conditiilor de viata ale compatriotilor sai.

"Reformele sunt in continuare un pariu riscant intr-o tara inchisa si totalitara. Dar (Kim) Jong-Un pare sa aiba suficienta incredere in stabilitatea conducerii sale pentru a pune in aplicare un nou sistem", apreciaza Yang Moo-Jin, de la universitatea de Studii nord-coreene din Seul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.