Noul an universitar in Iran care a inceput pe 23 septembrie a venit cu o serie de surprize neplacute pentru femeile.

In jur de 30 de universitati din tara au pus la index 80 de discipline ca materie de studiu pentru femei pentru ca nu “corespund naturii feminine”. Printre aceste materii se numara fizica nucleara, inginerie chimica si literatura engleza.

Autoritatile sunt de parere ca interdictia are legatura si cu rata natalitatii care este in scadere din cauza ca majoritatea studentelor in loc sa se marite si sa faca copii, stau in laboratoare si studiaza fizica nucleara sau in biblioteci consacrandu-se literaturii engleze.

In domeniul educatiei, remarca unii observatori, femeile iraniene au cules din plin roadele revolutiei din 1979, cel putin pana recent. Numarul tinerelor studente a crescut de la an la an, ca sa ajunga in prezent la 60% din totalul studentilor.

Experti occidentali intrevad un subtext politic al deciziei, relevand ca tinerele de la institutiile de invatamant superior din Iran au o pozitie sociala foarte activa in ultimul timp, potrivit romanialibera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.