Alegatorii ceceni au mers ieri la vot pentru a desemna primul Parlament local din ultimii patru ani, procesul legislativ fiind considerat de catre Kremlin drept un ultim pas in procesul de normalizare din republica separatista

Oficialii ceceni jubilau inca de ieri de la amiaza, deoarece peste un sfert dintre alegatori se prezentasera la vot pana la ora locala 12:00, procentul minim de validare a alegerilor fiind de 25%. "Prezenta la vot a atins deja 25%. Oamenii sunt foarte activi, cu sprijinul lui Allah si a vremii foarte bune", declara pentru Itar-Tass, Ramzan Kadyrov, vicepresedintele Comisiei Electorale.

Oficialii ceceni au remis dupa numai doua ore un comunicat in care se anunta ca alegerile vor fi validate. "Alegerile parlamentare pot fi considerate valide deoarece pragul electoral a fost deja atins", anunta Ismail Baikhanov, presedintele Comisiei Electorale, informeaza Ria Novosti.

Mai mult de 600.000 de alegatori ceceni, dintre care 34.000 sunt soldati sau ofiteri din fortele federale mobilizate in Cecenia, urmau ieri sa desemneze 58 de deputati in Parlamentul local.

Printre cei 350 de candidati se numara si cinci ofiteri rusi, dar si multi functionari din administratia pro-rusa de la Groznii.

Fara observatori OSCE

Organizatiile neguvernamentale au denuntat deja alegerile drept "o parodie", desfasurate "sub amenintarea pustilor" rusesti.

Este pentru a patra oara cand populatia se prezinta la vot, dupa un referendum pentru adoptarea Constitutiei in martie 2003 si doua scrutine prezidentiale (octombrie 2003 si august 2004) si s-a desfasurat in conditii de securitate extreme.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a refuzat sa trimita observatori in Cecenia, invocand "motive de securitate".

Ca un fapt hilar, demn de o democratie "originala", asa cum este de altfel si cea din Federatia Rusa, toti observatorii electorali erau rusi. Kremlinul a reusit sa mobilizeze 23.000 de observatori la alegerile de ieri, acestia provenind din spatiul CSI, ceea ce ridica un mare semn de intrebare in ceea ce priveste credibilitatea acestora.

Viata politica cecena, dar mai ales campania electorala a fost considerata un adevarat simulacru de catre organizatiile non-guvernamentale rusesti.

Pentru Executivul local s-au infruntat Partidul Rusia Unita, Partidul Patria Mama, Partidul Comunist si Partidul Liberal. Miza alegerilor de ieri nu a fost data de castigatorul alegerilor, ci de numarul de locuri in Parlament pe care le va obtine formatiunea pro-rusa, Rusia Unita.

Putin, agent electoral

Afisele multicolore din capitala Groznii ofereau in campania electorala imaginea unei vieti politice democratice si active. Impresia corectitudinii alegerilor a fost inca de la inceput afectata de implicarea presedintelui rus, Vladimir Putin, in alegeri. Asta deoarece majoritatea posterelor electorale din Groznii, ale Partidului Rusia Unita, il infatiseaza pe Kadyrov, presedintele partidului, alaturi de Putin.

Mai mult decat atat, cartierul general al partidului s-a aflat intr-o institutie publica, in chiar cladirea Ministerului de Finante, una dintre cele mai securizate cladiri din Groznii. Optimismul nedisimulat al membrilor formatiunii pro-moscovite a fost exprimat de unul dintre liderii partidului. "Daca alegerile sunt corecte, Rusia Unita va obtine toate locurile in Parlament", afirma in urma cu cateva zile Salam Asuev, unul dintre liderii partidului.

Scopul Kremlinului la aceste alegeri a fost sa-si sporeasca controlul asupra republicii separatiste.

Cu un executiv ales de cetateni, Cecenia se poate aseza in randul republicilor Federatiei Ruse, tacuta si obedienta, asa cum doreste Moscova.

Importanta alegerilor de ieri pentru Moscova este reliefata si de faptul ca sambata, cu numai o zi inaintea scrutinului, Putin a organizat o intalnire speciala cu membrii Consiliului de Securitate rus, pentru a se interesa de situatia din republica separatista.

Cu siguranta a primit numai vesti bune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.