Beijingul va anula o ceremonie care marcheaza 40 de ani de la normalizarea relatiilor dintre China si Japonia, pe fondul tensiunilor puternice dintre cele doua tari legate de o disputa teritoriala.

Beijingul a prevazut organizarea unei ceremonii la 27 septembrie, dar "partea chineza a informat duminica partea japoneza ca doreste anularea" acesteia, a relatat agentia Jiji, citand surse apropiate dosarului.

Totusi, fostul ministru chinez al Afacerilor Externe Tang Jiaxuan este pregatit sa aiba intrevederi cu reprezentanti ai Japoniei, daca grupurile japoneze care sprijina relatiile dintre cele doua tari decid sa-si trimita delegatii la Beijing, a adaugat agentia japoneza, scrie MEDIAFAX.

Tensiunile dintre cele doua tari au crescut de la inceputul lunii septembrie si dupa nationalizarea de catre Japonia a insulelor Senkaku, revendicate de China sub numele Diaoyu, situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la 400 de kilometri vest de Okinawa (sudul Japoniei).

Manifestatii antijaponeze de amploare, uneori violente, au avut loc in zeci de orase din China in ultima saptamana, determinand numeroase companii japoneze prezente in China sa-si inceteze temporar activitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.