Majoritatea statelor membre continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Olanda si Germania aratand ca asteapta pentru luarea deciziei raportul pe MCV din decembrie al Comisiei Europene, informeaza Ministerul roman de Externe.

"Pozitia Olandei este deja cunoscuta, oficiali de la Haga aratand ca pentru luarea deciziei vor astepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind Romania. O pozitie similara a fost exprimata si de Germania", se evidentiaza intr-o pozitie transmisa joi MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, MAE mentioneaza ca Belgia si-a exprimat sustinerea pentru aderarea Romaniei, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la inceputul saptamanii.

"Din contactele diplomatice avute, a rezultat ca majoritatea statelor membre continua sa-si exprime sprijinul ferm pentru aderarea Romaniei, considerand acest pas firesc si meritat. Romania isi mentine obiectivul legitim de a adera la Spatiul Schengen si va continua demersurile necesare in aceasta directie, pe baza formulei de compromise franco-germane vizand aderarea in doua etape", se mai arata in pozitia MAE.

Totodata, Ministerul de Externe afirma ca, impreuna cu celelalte institutii cu responsabilitati in domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni in vederea obtinerii unei decizii pozitive in acest sens.

Indoielile cu privire la vointa Guvernului roman de a respecta statul de drept, manifestate in special de Germania, Olanda si Belgia, au constrans presedintia cipriota a UE sa anuleze o reuniune consacrata aderarii la Schengen, a declarat marti o sursa diplomatica de la Bruxelles, a relatat AFP.

"Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei tari - Germania, Olanda si Belgia - au anuntat ca se opun acestei aderari din cauza situatiei politice din Romania", a explicat un diplomat.

"Agenda a devenit inconsistenta si dintr-o data nimic nu mai justifica reuniunea ministrilor", a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea ministrilor Justitiei prevazuta pentru ziua urmatoare a fost, de asemenea, anulata.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.