Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a ajuns joi la baza navala chineza de la Qingdao (est), o premiera pentru un sef al Pentagonului, in contextul dialogului referitor la securitate dintre SUA si China.

Marina chineza i-a promis sefului Apararii americane, aflat in vizita oficiala in China de miercuri, ca ii va prezenta una dintre ultimele sale fregate, precum si un submarin cu propulsie diesel. In portul Qingdao se afla Statul major al flotei chineze din nord.

Aceasta vizita inedita are loc la o zi dupa o conferinta de presa sustinuta de Panetta la Beijing in cursul careia acesta a dat asigurari ca noua strategie militara a Washingtonului, care face din Asia prioritatea sa, nu vizeaza impiedicarea dezvoltarii Chinei, ci "extinderea rolului sau".

Modernizarea flotei chineze atrage atentia strategilor Pentagonului si Congresului, care sunt preocupati de eforturile chineze in ceea ce priveste productia de rachete balistice si de croaziera, susceptibile de a ameninta puterea navala si aeriana americana in Pacific, scrie MEDIAFAX.

In timpul vizitei sale, Panetta a adoptat un ton conciliant, oferind Chinei posibilitatea de a lucra cu SUA ca un partener pentru a raspunde amenintarilor comune, cum ar fi catastrofele naturale sau pirateria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.