Publicarea de catre saptamanalul francez Charlie Hebdo a unor caricaturi cu profetul Mahomed evoca doua precedente care au generat violente.

In ambele cazuri, saptamanalul satiric francez s-a aflat in prima linie. In februarie 2006, acesta a reluat cele 12 caricaturi publicate in septembrie 2005 de cotidianul danez Jyllands-Posten care a provocat proteste si violente in lumea musulmana.

In noiembrie 2011, redenumit "Charia Hebdo", o aluzie la legea islamica, acesta a prezentat pe prima pagina caricatura profetului, iar sediile sale din Paris au fost distruse de un incendiu criminal.

La nivel mondial, cele 12 desene din 2005, care au trecut neobservate intr-o prima faza, au antrenat ulterior numeroase proteste. Cel mai controversat il prezinta pe Mahomed purtand un turban sub forma de bomba cu fitilul aprins.

Libertatea de expresie, intre care si caricatura, reprezinta "un drept fundamental" recunoscut de lege, a declarat miercuri ministrul francez de Interne Manuel Valls, relateaza MEDIAFAX.

"Libertatea de expresie este un drept fundamental, libertatea caricaturii face parte din acest drept fundamental", a dezvaluit Valls dupa ce saptamanalul satiric Charlie Hebdo a publicat caricaturi, inclusiv cu profetul Mahomed, in legatura cu polemica generata de difuzarea unui film islamofob.

"Fiecare trebuie sa dea dovada de responsabilitate, fiecare act individual, fiecare nota, fiecare desen, fiecare declaratie, poate instiga, poate genera confruntari", a subliniat totodata ministrul de Interne.

Ministrul, care i-a primit pe liderii Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), a refuzat orice repunere in discutie a "dreptului de expresie, al celui de informare, de opinie, al caricaturii in cadrul legii", explicand ca "tribunalele sunt aici pentru a fi sesizate de catre cei care se considera atacati, ofensati".

Citeste si:
Ana Morodan, internată la psihiatrie: „Privarea de libertate pentru...
Ana Morodan, internată la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.