Cancelarul german Angela Merkel a pledat luni pentru ca uniunea politica sa progreseze in Europa astfel incat aceasta din urma sa depaseasca criza datoriilor si sa conteze in continuare la nivel mondial.

"Este momentul oportun pentru mai multa cooperare politica in Europa. (...) Noi nu vom putea sa ne aparam punctele de vedere in lume daca nu vom fi uniti in Uniunea Europeana, si (...) sa reusim din punct de vedere economic", a declarat Merkel in fata presei reunite la Berlin pentru conferinta sa de reincepere a activitatii.

Cancelarul a fost intrebat in legatura cu momentul ales de Europa pentru a face uniunea politica sa progreseze, in timp ce UE este din ce in ce mai criticata de cetateni si se confrunta cu dificultati economice.

"Noi trebuie sa recuperam ceea ce nu am facut suficient in timpul crearii euro, adica avem nevoie de mai multa coordonare, de angajament comun", a declarat ea.

"Am prevazut sa abordam aceasta problema la summitul UE de la sfarsitul anului: o cooperare mai stransa si in special in zona euro", a adaugat ea.

Merkel a subliniat ca europenii nu sunt decat 500 de milioane dintre cele sapte miliarde de fiinte umane. "Europa este pentru noi mai mult decat o uniune monetara sau o comunitate economica, este si o comunitate a valorilor fundamentate pe democratie si libertate de opinie, de cult", a afirmat cancelarul, potrivit MEDIAFAX.

"Trebuie sa fim atenti: ceea ce am decis, mai ales moneda comuna, trebuie sa functioneze (...) Este momenul oportun pentru a ne combate slabiciunile", a adaugat ea.

Merkel a subliniat, de asemenea, cat de mult a contribuit UE la mentinerea pacii incepand din 1945, de la indepartarea regimului nazist. "Imaginile din lumea araba ne amintesc ca noi traim in pace", a declarat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.