Ministrul japonez de externe, Koichiro Gemba a declarat ca Tratatul de securitate dintre SUA si Japonia se extinde si asupra insulelor Sankaku/Diaoyu, in litigiu cu China.

Astfel, in cazul unui atac chinez asupra acestor insule, SUA vor califica aceasta actiune ca pe o amenintare la propria securitate nationala, in conformitate cu Tratatul de cooperare si securitate semnat cu SUA si Japonia la 19 ianuarie 1960.

Tratatul de cooperare comuna si garantii de securitate de la 19 ianuarie 1960 reprezinta fundamentul legal al aliantei intre cele doua state si care prevede conditiile prezentei militare americane pe teritoriul japonez. Conform punctului cinci al acestui tratat, fiecare din parti califica orice fel de agresiune impotriva aliatului sau ca pe o amenintare la propria securitate nationala si este in drept sa actioneze in consecinta, scrie capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.