Mii de argentinieni au protestat, joi seara, la Buenos Aires si in alte orase din tara fata de posibilitatea unei realegeri a presedintelui Cristina Kirchner.

"Nu realegerii", se putea citi pe pancartele manifestantilor care apartineau clasei de mijloc, in Place de Mai, unde se afla sediul presedintiei, si in alte zone din capitala.

Manifestantii, care si-au dat intalnire gratie retelelor sociale, protestau si fata de masurile draconice de control al schimbului valutar, care face practic imposibila cumpararea de catre argentinieni a valutei si complica deplasarile lor in strainatate.

In alte doua orase cele mai importante din tara, la Rosario (300 de kilometri nord) si la Cordoba (700 de kilometri nord-vest), au avut loc manifestatii similare. "Cacerolazos", sau manifestatii in sunet de caserole, raman asociate cu marea criza economica din 2001-2002.

O miscare de intelectuali proguvern numita Carta Abierta (Scrisoare Deschisa) a lansat o initiativa pentru a-i permite lui Kirchner sa fie realeasa din nou peste trei ani dar ea insasi nu s-a pronuntat in aceasta privinta, scrie MEDIAFAX.

Cristina Kirchner a fost aleasa pentru prima data in 2007, apoi realasa in octombrie 2011 cu peste 54% din voturi, dar Constitutia argentiniana interzice un al treilea mandat. Guvernul are majoritate in Congres, dar nu dispune de doua treimi din voturi, necesare pentru a revizui Constitutia.

In octombrie 2013 vor avea loc alegerile legislative de la jumatatea mandatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.