Comisia Europeana vrea sa declare sapte infractiuni paneuropene, pentru care sa stabileasca pedepse minime. Statele europenese tem ca prin aceasta masura le este subminata suveranitatea. Romania va fi obligata sa isi adapteze si ea Codul Penal.

Comisia Europeana a dat publicitatii o lista de sapte delicte pe care vrea sa le declare infractiuni la nivel european. Comisia ar vrea sa impuna si pedepse minime pentru aceste delicte. Infractiunile in cauza se refera la: falsificarea de euro, frauda cu carti de credit si cecuri, spalare de bani, trafic de persoane, piratare prin calculator si atacuri cu virusuri informatice, coruptia din sectorul privat si poluarea maritima.

Bruxelles-ul a anuntat ca ar avea in vedere o hotarire asemanatoare si in domeniile furtului intelectual, discriminarii rasiale si incitarii la ura rasiala, traficului de organe si tesuturi umane si coruptiei in acordarea de contracte publice. Propunerea Comisiei urmeaza sa fie votata in Parlamentul European, dar si statele membre isi vor spune cuvintul asupra propunerii, in Consiliul European. Statele membre vor fi obligate apoi sa declare infractiuni respectivele incalcari ale legii, chiar daca s-au opus propunerii. Daca un stat membru nu isi va adapta Codul Penal astfel incit sa se supuna hotaririi, va putea fi actionat de catre Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie.

Pierderea suveranitatii

Marea Britanie, Franta si Germania, ca si alte state membre UE care s-au opus si pina acum interventiei UE in legile penale, se vor opune, probabil, acestei decizii. Comisia considera ca are dreptul de a cere instituirea unor astfel de infractiuni pan-europene datorita unei decizii a Curtii Europene de Justitie din luna septembrie. Curtea Europeana a decis atunci in favoarea Comisiei Europene, dar impotriva Parlamentului European si a 11 state membre ale UE. Comisia are dreptul de a impune legi referitoare la mediu, ca si pedepse minime.

Codul Penal roman este armonizat

Noul Cod Penal al Romaniei este deja in concordanta cu politica adoptata de CE in domeniul fraudei, potrivit lui Tudor Chiuariu, seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.