Guvernul de la Ierusalim e acuzat de colonizari ilegale

Un raport confidential al Uniunii Europene, ajuns in mainile ziaristilor americani si britanici, critica rapida extindere a coloniilor evreiesti in Ierusalim si din jurul acestui oras, promovata de autoritatile israeliene, relateaza presa internationala. In raportul intocmit de inalti diplomati europeni, Israelul este criticat pentru ridicarea acestor constructii ilegale, care ar putea "sabota procesul de pace cu Palestina", noteaza publicatia "EU Observer".

"Masurile Israelului risca sa radicalizeze pozitia relativ calma a populatiei palestiniene din Ierusalimul de Est", se arata in documentul UE. Concluzia diplomatilor europeni este ca solutia existentei a doua state ? evreu si palestinian ? este pusa in pericol de "politica deliberata a Israelului", care reprezinta "o incalcare a Dreptului international". Potrivit "EU Observer", documentul a fost pregatit de reprezentantii britanici si ai Uniunii Europene la Ierusalim si Ramallah, sub egida Presedintiei britanice a UE. Sursa citata mentioneaza ca raportul a fost prezentat ministrilor de Externe ai UE la inceputul acestei saptamani, dar diplomatii s-au opus publicarii studiului.

Reprezentantii UE au decis amanarea publicarii documentului pentru a nu afecta relatiile dintre forul european si Israel, relatii care au cunoscut o usoara imbunatatire in ultima perioada.

Emisarii europeni au recomandat o pozitie mult mai agresiva a Uniunii Europene fata de politica Israelului in Ierusalimul de Est, a carui anexare de catre Israel nu a fost recunoscuta de UE sau Statele Unite, scrie si "The New York Times". Israelul este acuzat ca se foloseste de "bariera de securitate" pentru a "separa Ierusalimul de Est, cu toti cei 230.000 de palestinieni de Cisiordania".

Printre recomandarile UE pentru Israel se numara: intalniri politice cu liderii palestinieni in Ierusalimul de Est in loc de Cisiordania, cum se intampla acum si se cere Israelului sa inceteze "tratamentul discriminator al palestinienilor din Ierusalimul de Est, in special in ceea ce priveste permisele de munca, demolarea caselor, permisele de constructie si impozitele".

Marc Otte, reprezentantul special al UE in Orientul Mijlociu, a minimalizat importanta raportului, spunand ca acesta este un raspuns de rutina la o cerere a ministrilor de Externe referitoare la tendintele din Ierusalimul de Est, noteaza "The New York Times". "Nu a existat nici un raport pe masa", a spus Otte, citat de ziarul american. Otte a declarat ca Uniunea Europeana are critici si la adresa oficialilor palestinieni, in special in privinta terorismului si a securitatii. "Nu este nici un fel de cruciada europeana. Relatiile noastre cu Israelul s-au imbunatatit, sunt mult mai pragmatice si mai operationale", a precizat Otte.

Totusi, el recunoaste ca Isrealul si UE nu sunt de acord asupra statutului rezidentilor din Ierusalimul de Est, zona ocupata de armata isrealiana in iunie 1967. Oficialii israelieni nu-i considera pe rezidentii evrei ai Ierusalimului de Est ca fiind colonisti. Dupa ce presa internationala a dezvaluit raportul secret al UE, Israelul a anuntat ca spera ca relatiile sale cu Bruxelles-ul sa nu se deterioreze, transmite Reuters. Un purtator de cuvant al sefului diplomatiei UE, Javier Solana, a declarat ca raportul nu este finalizat. "Ar fi pacat ca acest moment pozitiv sa dispara si sa asistam la un regres", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe, Mark Regev.

Sharon, spre victorie

Pe de alta parte, premierul demisionar Ariel Sharon este dat ca invingator, de sondajele de opinie, la alegerile din martie anul viitor. Doua sondaje publicate vineri in Israel dau ca invingator in alegeri partidul "Inainte" al lui Sharon, urmat de Partidul Laburist condus de Amir Peretz. "Sharon plus Peretz egal coalitie", a titrat cotidianul de mare tiraj Yedioth Ahronoth care a publicat un sondaj potrivit caruia "Inainte" va obtine 32-34 de locuri din cele 120 ale Parlamentului. Acelasi rezultat este estimat si de sondajul publicat de ziarul "Ma'ariv". Laburistii ar obtine 28 de locuri in Legislativ, in timp ce partidul Likud ar dispune de doar 12-13 locuri, fata de 40 cate are in prezent.

De remarcat faptul ca 14 deputati Likud au plecat cu Sharon in partidul "Inainte".

Numele partidului lui Sharon este contestat in Israel pentru ca aduce aminte de sloganul favorit al fostului dictator italian Benito Mussolini: "Avanti" (Inainte). "Acesta era sloganul ?camasilor negre? ale lui Mussolini . Aceasta este o alegere neplacuta pentru un partid din Israel", a declarat la postul public israelian Tommy Lapid, liderul partidului Shinui.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.