Presedintele american, Barack Obama, si premierul israelian, Benjamin Netanyahu, sunt "uniti" in fata Iranului in ceea ce priveste dosarul nuclear.

Presedintia americana a precizat ca seful Casei Albe si premierul israelian au avut o discutie telefonica de o ora marti seara, dupa fusul orar al Washingtonului, sau in timpul noptii, dupa cel al Ierusalimului, pentru a discuta despre "amenintarea reprezentata de programul nuclear iranian".

"Presedintele Obama si premierul Netanyahu au insistat asupra faptului ca sunt uniti in hotararea lor de a impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara", a precizat Casa Alba.

Dupa ce a comunicat mai devreme in cursul zilei de marti ca Obama si Netanyahu nu se vor intalni la Adunarea Generala a ONU de la New York, din cauza incompatibilitatii de program, Casa Alba a precizat ca "in pofida informatiilor aparute in presa, premierul Netanyahu nu a cerut sa-l intalneasca pe presedintele Obama la Washington, iar o asemenea cerere nu a fost refuzata".

Cotidianul israelian Haaretz a scris marti ca Benjamin Netanyahu era gata sa mearga la Washington pentru a se intalni cu Barack Obama, insa Casa Alba a respins solicitarea acestuia. Casa Alba a invocat o incompatibilitate intre agenda lui Obama si cea a lui Netanyahu, scrie MEDIAFAX.

"Presedintele va sosi la New York luni, 24 septembrie, si va pleca marti, 25 septembrie. Premierul ajunge la New York abia mai tarziu in cursul sptamanii"
, a explicat purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala (NSC, cabinetul de politica externa al presedintelui), Tommy Vietor.

Cu putin inainte, un inalt responsabil israelian a declarat pentru AFP ca solicitarea israeliana de a-l primi pe Netanyahu in timpul vizitei acestuia la New York a fost refuzata de Casa Alba.

Vietor a declarat insa ca Obama si Netanyahu "pur si simplu nu vor fi in oras in acelasi timp", adaugand ca "presedintele si premierul sunt frecvent in contact si ca premierul se va intalni cu alti inalti responsabili (americani), printre care secretarul de Stat, Hillary Clinton".

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.