Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau lituanian, Dalia Grybauskaite, raspunzand unei intrebari, ca Romania va urma recomandarea PE de a redeschide anchete pe tema inchisorilor CIA.

Potrivit MEDIAFAX, intrebat cum comenteaza adoptarea de catre PE a rezolutiei care recomanda Lituaniei, Poloniei si Romaniei sa redeschida anchete independente cu privire la existenta unor presupuse inchisori CIA pe teritoriul acestor tari, Basescu a raspuns: "O luam ca pe o recomandare. O vom urma. Deocamdata anchetele facute au demonstrat ca pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori CIA".

Prsesedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a precizat, la randul sau, ca la initiativa sa, Parlamentul lituanian a investigat in detaliu in urma cu doi ani aceasta posibilitate de a fi existat inchisori CIA in Lituania.

"Ancheta a fost una profunda si decisiva. Mai multe facilitati lituaniene au fost construite in mare parte din cauza cooperarii cu SUA, dar nu e nicio dovada ca au fost folosite ca inchisori", a spus seful statului lituanian.

Dalia Grybauskaite a spus ca redeschiderea anchetei, in acest moment, depinde de procurori.

"Azi, aceasta invitatie, care e noua din partea Parlamentului European, va fi anchetata doar de catre Procuratura noastra pentru ca e un subiect care nu tine de politicieni, ci de procurori si ei vor decide daca vor redeschide sau nu ancheta. Aceasta redeschidere este posibila doar daca vor avea noi fapte, iar acest lucru va fi decis doar de catre procurori", a spus presedintele Lituaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.