Oficial ucrainean: "Se fac pregatiri pentru anexarea Bucovinei de Nord, sub pretextul reintregirii Sudului si a Nordului Bucovinei".

Serghei Deev, Secretarul Congresului Civil-Constitutional Ucrainean, presedintele Comisiei pentru relatii ucraineano-romane, a declarat ca in timpul urmatoarei crize politice din Ucraina, statul roman va incerca sa anexeze Nordul Bucovinei.

Acesta sustine intr-un interviu publicat pe mignews.com.ua ca NATO considera Nordul Bucovinei (regiunea Cernauti) drept o posibila zona de conflict armat, relateaza adevarul.ro.

"In regiunea Cernauti, mai mult de 100.000 de oameni au cetatenie romana. La frontierele tarii a crescut numarul posturilor de control, iar politia de frontiera este inlocuita cu civili care detin cate doua pasapoarte, unul ucrainean si unul romanesc" - afirma Deev.

Oficialul a explicat ca in saptamana urmatoare anexarii, romanii din regiune vor organiza un referendum, in care marea majoritate a cetatenilor, avand si pasaport ucrainean, si romanesc, vor sustine unirea cu Bucovina, astfel incat aceasta sa revina in granitele sale de pana in anul 1940.

Mai mult, Deev afirma ca Ucraina nu are ce face in aceasta privinta deoarece Romania are sprijinul NATO, iar planul a fost deja pus pe roate.

"Romania este stat membru al NATO si, in consecinta, orice actiune de raspuns impotriva Romaniei va atinge intreaga Alianta Nord-Atlantica. Aceasta problema a fost discutata si in cadrul summitului NATO de la Chicago, impreuna cu situatia din Transnistria. La acel summit, Bucovina a fost trecuta pe lista cu posibile zone de conflict militar" - a concluzionat expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.