Peste 300 de manifestanti s-au adunat joi la Madrid pentru a protesta fata de vizita in capitala spaniola a cancelarului german Angela Merkel, care este considerata responsabila de austeritatea impusa Spaniei.

"Nu unei Europe germane" si "Merkel Go Home" (Merkel, pleaca acasa) se putea citi pe pancartele agitate de manifestanti, unii aratand o Angela Merkel cu svastica desenata pe obraji, transmite MEDIAFAX.

Intre fluieraturi, ei au scandat slogane aparute in timpul miscarii "indignatilor" in mai 2011: "Criza voastra nu o vom plati" sau "Mainile in aer! Acesta este un jaf".

Chemati initial in centrul Madridului in fata sediului reprezentantei Parlamentului european, manifestantii s-au indreptat dupa o ora si jumatate catre ambasada germana, protejata de politisti.

Joi, cancelarul s-a intalnit cu seful Guvernului spaniol Mariano Rajoy, care a initiat in acest an un efort de austeritate fara precedent in Spania pentru reducerea deficitului public de la 8,9 la suta din PIB la sfarsitul lui 2011 pana la 2,8 la suta in 2014, asa cum le-a promis partenerilor europeni.

Aceste eforturi sunt cu atat mai dificile cu cat Spania a revenit la recesiunea de la sfarsitul lui 2011, la mai putin de doi ani dupa ce a iesit, fiind afectata de un nivel record al somajului (24,6 la suta).

"Am venit sa protestez fata de situatia in care ne aflam din cauza Germaniei care ne forteaza la o austeritate absurda fara niciun sens in Spania, cu un nivel de somaj atat de ridicat", explica Paco Frontinan, 58 ani, care si-a pierdut locul de munca in telecomunicatii in urma cu patru luni.

"Sunt solutii capitaliste la o criza provocata de piete", a continuat Marian Ugarte, 33 ani, angajat al unui ONG, denuntand "conditiile impuse de catre Europa".

Mai devreme, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Mariano Rajoy, Angela Merkel a salutat pachetul de reforme adoptat de catre Spania si a justificat aceste masuri.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

"Nu este vorba de a complica viata altora, ci de a sti daca in 20 de ani Europa va mai fi un continent care poate fi luat in serios", a explicat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.