Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum se teme ca alegerile parlamentare din Romania ar putea fi fraudate si cere ca intreaga campanie electorala sa fie atent monitorizata.

Oficialul german sustine ca dezvoltarea in Romania este extrem de critica.

A fost nevoie de interventii semnificative de la Bruxelles si de la Berlin la Guvernul roman, din nou, din cauza statului de drept si a democratiei", a precizat Krichbaum.

Acesta a mai spus ca ar trebui ca pregatirile pentru alegeri si pentru campania electorala, in special in zonele rurale, sa fie puse sub observatie pe o perioada mai lunga de timp, scrie evz.

"Este in interesul tuturor partilor ca alegerile sa se desfasoare echitabil", a mai spus presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag.

Participarea observatorilor Oficiului pentru institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) la urmarirea scrutinelor electorale din Romania face parte din angajamentele asumate de tara noastra in calitate de stat membru al acestei Organizatii. OSCE/ODIHR a fost invitat de catre Romania sa transmita misiuni de observare la toate alegerile care au avut loc dupa 1989. De fiecare data, cooperarea autoritatilor romane cu aceste misiuni a fost excelenta, se arata intr-un comunicat de presa.

Ministerul Afacerilor Externe a intreprins deja, la 25 iulie 2012, demersuri pentru invitarea OSCE/ODIHR, pe baza aprobarii in acest sens a Primului-ministru al Guvernului, Victor Ponta, pentru a observa derularea scrutinului din 9 decembrie 2012. Potrivit practicii, in perioada urmatoare se va deplasa la Bucuresti o misiune tehnica pentru pregatirea formatului misiunii de observare a alegerilor parlamentare din Romania.

In ceea ce priveste corectitudinea desfasurarii alegerilor din 9 decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe semnaleaza faptul ca buna desfasurare a referendumului din 29 iulie 2012 a fost confirmata de Curtea Constitutionala a Romaniei, care, prin decizia sa din 21 august 2012, a constatat ca acesta s-a desfasurat cu respectarea tuturor procedurilor, nefiind constatate fraude.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.