Aproximativ 300 de persoane au demonstrat sambata la ambasada Romaniei din Budapesta pentru autonomia regionala a Tinutului Secuiesc si impotriva "renationalizarii" scolilor conduse de biserici istorice maghiare in Transilvania.

Mitingul a coincis cu demonstratii de protest fata de "renationalizarea" Liceului "Miko Szekely" de la Sfantu Gheorghe si altor scoli din orase cu populatie maghiara din Transilvania.

Demonstratia au fost oraganizata in semn de protest fata de hotararea unui tribunal din Romania de "renationalizare" a scolii, care a fost restituita Bisericii Reformate din Transilvania in 2002.

In cursul protestului a fost realizat proiectul unei petitii din partea Consiliului National Secuiesc prin care partide din Ungaria si personalitati ale vietii publice sunt indemnate sa sustina autonomia regionala a Tinutului Secuiesc (Sekler Land), iar Guvernul Romaniei este indemnat sa restituie "proprietatile confiscate abuziv".

La demonstratie a luat parte si Tamas Gaudi Nagy, un parlamentar din cadrul partidului Jobbik (extrema dreapta).

Ulterior, o rugaciune ecumenica a fost organizata de catre episcopul catolic Laszlo Kiss-Rigo, episcopul reformat Gusztav Bolcskei si episcopul luteran Tamas Fabinyi pentru Liceul "Miko Szekely", la Catedrala din Szeged (sud). La ceremonie au participat Zsuzsanna Repas, adjuncta secretarului de stat insarcinat cu politica nationala, si Ferenc Kalmar, vicepresedintele KDNP (crestin-democrati), din cadrul coalitiei guvernamentale, scrie MEDIAFAX.

Dupa ceremonia religioasa, Repas a declarat pentru MTI ca Guvernul Ungariei este pregatit sa ofere asistenta juridica si diplomatica "deplina" Bisericii Reformate din Transilvania si celor afectati personal de aceasta problema.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.