Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca a luat nota cu surprindere de declaratiile vicepresedintelui CE Viviane Reding, cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, MAE sustinand ca astfel de abordari creeaza premisele unui tratament discriminatoriu.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de declaratiile doamnei Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene, cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen", se arata intr-un raspuns al MAE roman la o solicitare a agentiei MEDIAFAX.

Ministerul de Externe precizeaza ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a tarii noastre la UE, iar in iunie 2011, in cadrul reuniunii ministrilor de interne ai Statelor Membre UE, a fost recunoscut in mod formal faptul ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen. MAE aminteste ca avizul pozitiv dat de Parlamentul European, in iunie 2011, in favoarea adoptarii unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a consolidat recunoasterea faptului ca tara noastra a indeplinit toate criteriile necesare.

"Ca urmare, data fiind incheierea cu succes a procesului de evaluare tehnica, Consiliul Justitie si Afaceri Interne este forul care adopta decizia politica de aderare a Romaniei la spatiul Schengen", mai precizeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe.

MAE sustine ca "declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene este cu atat mai surprinzatoare cu cat Comisia Europeana este gardianul respectarii si implementarii nediscretionare si nediscriminatorii ale Tratatelor UE si ea este chemata sa asigure acest lucru". MAE aminteste ca, de altfel, prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeana a recunoscut indeplinirea de catre Romania a tuturor conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen.

"De asemenea, tocmai avand in vedere atributiile Comisiei Europene, este si mai surprinzatoare invocarea conexiunii intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la spatiul Schengen. Astfel de abordari din partea unui inalt oficial european creeaza premisele unui tratament discriminatoriu fata de un Stat Membru care si-a indeplinit toate obligatiile, conform legislatiei europene. Cum a precizat si Comisia Europeana in nenumarate randuri Mecanismul de Cooperare si Verificare reprezinta un proces separat, iar autoritatile romane sunt pe deplin angajate in respectarea recomandarilor acesteia", arata Ministerul roman al Afacerilor Externe.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.