Asemeni Romaniei, nici Bulgaria nu are un plan B pentru varianta in care nu va adera la UE in 2007. Declaratia a fost facuta de seful Cabinetului de la Sofia, Sergei Stanishev, cu ocazia unei conferinte de presa organizate la implinirea a 100 de zile de la investirea oficiala a echipei sale de ministri. Opinia publica din Bulgaria se pregateste de 15 ani pentru aceasta integrare, iar daca ea nu va avea loc, impactul negativ va fi resimtit atat la nivel national, cat si in intreaga regiune a Balcanilor, a precizat Stanishev, citat de Standartnews.

Oficialul a mai adaugat ca aderarea este o prioritate nationala si ca bulgarii nu trebuie sa fie descurajati de criticile aduse de Comisia Europeana. El si-a justificat optimisul explicand ca in 2003, cu putin inainte de aderarea la UE, nici performantele Poloniei nu au fost mai stralucite.

Stanishev a anuntat ca luna viitoare guvernul sau va alcatui o lista cu masurile concrete care trebuie luate in vederea indeplinirii angajamentelor asumate fata de Bruxelles.

Intrebat daca Sofia poarta discutii pentru a prelungi activitatea unitatilor trei si patru ale centralei nucleare de la Kozlodui, Stanishev a admis ca nu aproba modul in care au fost purtate negocierile referitoare la capitolul "Energie". El a atras insa atentia asupra faptului ca acordul a fost deja ratificat de catre legislativ si ca redeschiderea capitolului risca sa determine activarea clauzei de salvgardare. "Avem de ales intre Kozlodui si UE, iar aderarea este o prioritate nationala. Eu personal optez pentru Uniunea Europeana".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.