"Agentiile straine de informatii si-au activat eforturile pe teritoriul Rusiei", a anuntat, sec, Nikolai Patrusev, seful Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB). Potrivit lui Patrusev, numai in acest an au fost retinuti 20 de spioni straini in Rusia, dintre care trei au fost prinsi in flagrant scrie "Moscow News". "Agentiile de informatii nu sunt in nici un caz mai putin active, ele isi sporesc eforturile", a adaugat Patrusev.

"Au fost detectate 65 de persoane implicate in activitatile agentiilor straine de informatii. Patru dintre acestea sunt de cetatenie rusa", a adaugat Patrusev.

Seful FSB a spus ca desi serviciile de securitate acorda mai mare atentie activitatilor antiteroriste, prioritatea ramane combaterea spionajului strain. Mai mult, Patrusev a acuzat indirect SUA si Marea Britanie ca nu au acordat Rusiei sprijinul necesar pentru combaterea terorismului.

Inapoi in Helsinki

Pe de alta parte, ziarul finlandez "Helsingin Sanomat" sustine ca in capitala Finlandei sunt activi 50 de spioni straini, dintre care 30 lucreaza pentru Moscova. Ziarul finlandez remarca o revenire a spionajului rusesc si chiar o depasire a nivelului din perioada "Razboiului Rece". Restul de 20 de agenti se pare ca lucreaza pentru China, SUA si diverse state europene, noteaza publicatia din Helsinki.

"Aproximativ 80-90% dintre spioni sunt diplomati, in timp ce restul activeaza ca ziaristi, bursieri, oameni de afaceri, studenti sau cercetatori", precizeaza "Helsingin Sanomat". "Interesul Moscovei in Finlanda este demonstrat de faptul ca Ambasada Rusiei are la fel de multi angajati ca ambasadele SUA, Chinei si Germaniei impreuna", adauga ziarul finlandez.

Finlanda si-a modificat, discret, politica privind diplomatii straini banuiti ca ar fi spioni. Odata ce primul lor mandat de diplomat este incheiat, nu mai primesc viza de intrare in tara. Datorita acestei politici, Finlanda a scapat de cel putin 15 "musafiri nepoftiti", scrie "Helsingin Sanomat". Totusi, noteaza sursa citata, rusii reusesc sa continue activitatea de spionaj in Finlanda sub acoperirea de functionari publici.

"Helsingin Sanomat" a descoperit ca Serviciul Civil de Informatii din Rusia (SVR) are 20 de spioni in Finlanda, iar Serviciul Militar de Informatii (GRU) detine 10 agenti. In perioada "Razboiului Rece", generalul KGB Viktor Vladimirov a reusit sa intretina relatii cordiale cu doi dintre presedintii Finlandei, Urho Kekkonen si Mauno Koivisto.

Afara cu ONG!

Pentru a preveni o escaladare a "interesului" occidental in Rusia, Duma de la Moscova a aprobat o lege care va duce la inchiderea a mii de Organizatii Ne-Guvernamentale (ONG) cu capital strain, printre care filiale locale ale Amnesty International si Human Rights Watch. Duma, dominata de oameni loiali presedintelui Vladimir Putin (foto), a aprobat legea cu 370 de voturi pentru si 18 impotriva, in pofida semnalelor de ingrijorare venite din partea SUA si UE. Sustinatorii rezolutiei spun ca doresc sa evite, astfel, declansarea unor revolutii portocalii. "Am vazut ce s-a intamplat in Ucraina, Georgia si Moldova si cum au actionat acele filiale locale ale unor ONG straine finantate de CIA", a declarat deputatul Alexei Ostrovsky.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.