Moldova ar putea pierde statutul de partener strategic al Rusiei daca va pleda pentru integrarea in UE, a declarat ieri Andrei Kokosin, presedintele Comitetului pentru CSI al Dumei de Stat din Rusia, informeaza agentia BASA-press. Kokosin a facut aceste declaratii chiar la Chisinau, unde s-a intalnit cu Maria Postoico, vicepresedinte al Parlamentului moldovean. Oficialul rus a declarat ca Republica Moldova "trebuie sa-si stabileasca in primul rand vectorul strategic de dezvoltare, iar de acesta vor depinde viitoarele relatii ruso-moldovene". Kokosin a apreciat ca stabilirea de relatii strategice de prietenie atat cu UE, cat si cu Rusia este un lucru dificil, deoarece "Bruxelles-ul este un concurent al Moscovei".

Kokosin a raspuns si celor care considera ca prin prezenta armatei ruse in Transnistria, Moscova doreste de fapt sa-si subordoneze politic statul moldovean. "Nu intentionam sa transformam Republica Moldova intr-un satelit, ci intr-un partener egal. Daca insa Chisinaul va alege UE, atunci relatiile moldo-ruse vor fi diferite", a avertizat el. Temerile ruso-fobilor de la Chisinau au fost insa intregite de curand, cand ministrul de Extene al Rusiei a declarat la Bucuresti ca Moscova a stopat procesul de retragere al armatei din Transnistria dupa ce Voronin a respins planul Kozak de reglementare a conflictului transnistrean, plan aparut din laboratoarele strategice ale Kremlinului.

Se poate observa insa ca pe masura ce relatiile bilaterale ruso-moldovenesti devin tot mai tensionate, retorica Tiraspolului fata de Chisinau se radicalizeaza. Grigorie Maracuta, purtatorul de cuvant al Consiliului Suprem Transnistrean a declarat ieri ca politicienii moldoveni forteaza Tiraspolul sa urmeze "modelul Kosovo". "Moldova a facut totul pentru a pune capat procesului de negocieri si acum le ignora cu desavarsire", a declarat Kokosin, informeaza agentia de stiri Regnum.

Surprinzator, insa la avertizarile Moscovei presedintele moldovean, a ales sa raspunda... Romaniei. Voronin l-a criticat pe Traian Basescu, care a vorbit despre "doua state si un singur popor". "Recensamantul populatiei efectuat anul trecut in Republica Moldova a demonstrat ca 94 la suta dintre locuitorii tarii se considera moldoveni, nu romani. De aici trebuie pornit", a declarat Voronin. Totodata el respins in termeni extrem de duri posibilitatea unificarii Romaniei cu Republica Moldova: "exista doua state independente", le-a transmis el celor care sustin ideea existentei aceluiasi popor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.