O ancheta judiciara pentru asasinat cu privire la decesul lui Yasser Arafat in 2004 a fost deschisa marti in Franta de catre Parchetul din Nanterre, la vest de Paris, a anuntat o sursa apropiata de dosar.

Deschiderea acestei proceduri are loc in urma depunerii unei plangeri pentru asasinat cu autor necunoscut, cu constituirea ca parte civila, la 31 iulie, de catre Suha Arafat, vaduva fostului lider al Autoritatii Palestiniene (AP), care a murit pe 11 noiembrie 2004 la Spitalul Militar francez Percy din Clamart, langa Paris.

Depunerea plangerii a avut loc in urma descoperirii de poloniu, o substanta radioactiva extrem de toxica, pe bunurile personale ale fostului lider palestinian, lucru care a relansat ipoteza unei otraviri.

Unul sau mai multi judecatori de instructie urmeaza sa fie nominalizati curand pentru a conduce ancheta deschisa la Nanterre, o jurisdictie competenta pentru fapte petrecute la Clamart. Lideri palestinieni si rude ale lui Yasser Arafat se declara convinse ca acesta a murit otravit.

Institutul de Radiofizica de la Lausanne a anuntat vineri ca intentioneaza sa examineze ramasitele lui Yasser Arafat, dupa obtinerea permisiunii vaduvei acestuia, cautand eventuale urme de poloniu, scrie MEDIAFAX.

Avocatii Suhei Arafat si fiicei sale, Zahwa, apreciau atunci "ca acest act de ancheta trebuie sa fie urgentat in colaborare cu jurisdictia franceza, sesizata reglementar, care trebuie sa desemneze un magistrat instructor care sa procedeze la investigatiile care se impun.

Poloniul a fost utilizat la otravirea in 2006, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit opozant al presedintelui Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.