Furtuna tropicala Isaac, care ar putea sa se transforme in uragan pana vineri, ameninta insulele din Caraibe, Haiti declarand joi alerta rosie, iar Guvernul dominican decretand alerta rosie in 22 din cele 31 de provincii ale sale.

Joi la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei), Isaac se afla la 255 de kilometri distanta fata de Porto Rico,si la 445 de kilometri fata de Republica Dominicana, deplasandu-se catre vest-nord-vest cu viteza de 24 de kilometri pe ora, potrivit centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC). Viteza vantului a fost estimata intre 65 pana la 76 de kilomtri pe ora.

"Centrul furtunii Isaac va trece la sud de Porto Rico astazi (joi) si se va apropia de coastele sudice ale Republicii Dominicane si Haiti vineri", potrivit NHC. "Este posibila o crestere in intensitate, in urmatoarele 48 de ore, si Isaac s-ar putea transforma in uragan atunci cand se va apropia de Republica Dominicana si Haiti". Precipitatiile ar putea depasi 50 de centrimeti pe metru patrat existand riscul de inundatii si alunecari de teren in cele doua tari, a mentionat NHC.

Autoritatile haitiene au declarat joi alerta rosie pe intregul teritoriu. "Tot Guvernul s-a mobilizat, precum si serviciile de securitate, pentru a evalua situatia. Vom colabora cu partenerii nostri internationali pentru a ne coordona actiunile", a declarat premierul haitian Laurent Lamothe, precizand ca au fost pregatite 1.250 de adaposturi, scrie MEDIAFAX.

"Daca Issac va trece la 100 de kilometri de coasta noastra sudica, atunci vom resimti rafale de vant si precipitatii in capitala", a declarat Juan Manuel Mendez, directorul Centrului pentru Operatiuni de Urgenta al Republicii Dominicane.

Alerta rosie a fost decretata in 22 de provincii din partea sudica a Insulei Hispaniola, cea pe care Republica Dominicana o imparte cu Haiti.

Autoritatile dominicane au cerut populatiei sa se pregateasca de inundatii si alunecari de teren din cauza ploilor puternice preconizate pentru joi noapte. Potrivit Oficiului Dominican de Meteorologie (Onamet), Isaac se va afla vineri dimineata la aproximativ 100 de kilometri distanta fata de Santo Domingo.

Citeste si:
Ciclonul mediteranean care a devastat Europa se apropie de România....
Ciclonul mediteranean care a...

Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.