Potrivit Ministrului afacerilor externe, Titus Corlatean, afirmatiile leaderului Partidului Libertatii (PVV) referitoare la politica de azil, facute pe fondul campaniei electorale interne olandeze sunt ingrijoratoare si inacceptabile.

In conformitate cu normele europene aplicabile in materie, un stat membru responsabil cu examinarea unei cereri de azil a unei persoane dintr-un stat non-UE nu poate decide unilateral, fara acordul altui stat membru plasarea solicitantilor de azil pe teritoriul acestui stat membru pana la solutionarea cererilor de azil (sau nepreluarea/neprimirea acestora), a adaugat ministrul intr-un comunicat de presa.

Normele europene in vigoare (Regulamentul 343/2002) stabilesc criterii si mecanisme clare prin care se determina care este statul membru responsabil pentru examinarea unei cereri de azil si pentru gestionarea situatiei persoanei solicitante.

In lipsa unei intelegeri exprese intre doua sau mai multe state membre, nu este permisa crearea unei asa-zise “zone de asteptare” in care sa fie plasate persoanele care solicita azil.
Orice initiativa de modificare a normelor europene in vigoare revine Comisiei Europene, amendarea urmand a fi operata cu acordul statelor membre UE prin vot cu majoritate calificata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.