Corespondentul la Washington al cotidianului britanic "The Independent" informa, ieri, despre declansarea unui mare scandal de coruptie in care sunt implicati importanti congresmeni republicani. Afacerea este de o asemenea anvergura, incat observatori din capitala SUA cred ca ar putea afecta grav sansele partidului la alegerile legislative de anul viitor.

O informatie data publicitatii la Washington anunta ca Michael Scanlon, un lobist cu "legaturi bune" in lumea congresmenilor, a recunoscut in fata anchetatorilor sai ca a mituit un republican din forul legislativ, precum si alti oficiali americani.
Corespondentul ziarului britanic amintit remarca faptul ca acesta este doar un prim pas spre noi dezvaluiri referitoare la un scandal de coruptie cu ramificatii pana la cele mai inalte pozitii din partidul lui George W. Bush.

Scandalul, releva corespondentul britanic, nu cade bine pe fondul unui sprijin tot mai redus al opiniei publice fata de razboiul din Irak, sau al situatiei jenante in care se afla Casa Alba dupa o recenta scurgere de informatii secrete ce a afectat inclusiv serviciile secrete americane. "Scandalul risca sa ia mari proportii", declara Thomas Mann, analist politic de la Brookings Institution, care aprecia ca nu a mai vazut vreodata "un exemplu de afacere atat de iesita din comun, prin sumele, potlogariile si cinismul ce au insotit-o. Cred ca vom asista la condamnari in lant", adauga corespondentul britanic.

Se asteapta ca Scanlon sa divulge numele unor oficiali care au acceptat mita - sub forma unor mese somptuoase, a unor calatorii in Scotia pentru partide de golf, bilete la mari competitii sportive - in schimbul promovarii unor legi favorabile clientilor sai si ai sefului firmei de lobby la care lucreaza, Jack Abramoff, si el supus unei anchete.

Numele cel mai cunoscut in acest scnadal este Robert Ney, un puternic congresman republican, poreclit de colegi "primarul de la Capitol Hill", dat fiind rolul influent pe care il are la conducerea Comitetului Camerei Reprezentantilor pentru probleme administrative. El a primit o calatorie gratuita (de 14.000 dolari) in Scotia, contributii la campania electorala, dese mese la restaurantul din Washington, proprietate a lui Abramoff.

In schimb, Ney a sustinut legi si a incercat sa influenteze oficiali ai administratiei sa le promoveze. El ar fi intervenit in sprijinul lui Abramoff sa-i cumpere o mica flota apartinand unui cazino din Florida, dupa care omul care i-a vandut navele a fost ucis in stil mafiot, in 2001.

Corespondentul britanic a aflat ca sunt supusi anchetei o serie de alti 6 membri ai Congresului, tot republicani, intre ei figurand si Tom DeLay, fostul lider al majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, nevoit in luna septembrie sa demisioneze dupa ce a fost acuzat, intr-un alt scandal, de spalare de bani.

In cauza respectiva, DeLay continua sa-si sustina nevinovatia la un tribunal din Texas. Sunt cunoscute insa relatiile stranse ce au existat intre DeLay, Abramoff si Scanlon. Acest scandal, afirma corespondentul britanic citand surse credibile, ameninta sa erodeze serios controlul presedintelui Bush asupra Congresului.

DeLay era cunoscut sub numele de "Ciocanul", pentru rolul sau in impunerea disciplinei republicane, iar de la demisia sa din functia de lider al majoritatii republicane in Camera Reprezentantilor, lucrurile merg mai prost, administratia suferind mai multe infrangeri.

Daca scandalul ia proportii, spunea analistul Mann, de la Brookings Institution, la alegerile legislative din noiembrie viitor, republicanii ar putea pierde controlul in ambele Camere ale Congresului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.