Parlamentul Iranian a respins din nou candidatul propus de presedintele Mahmoud Ahmadinejad la functia de ministru al petrolului, Mohsen Tasalloti. Este pentru a treia oara cand parlamentul respinge propunerea presedintelui, prelungind astfel perioada in care Iranul - al patrulea producator de petrol din lume - nu are un ministru al petrolului. Care pot fi implicatiile acestei situatii?

Respingerea pentru a treia oara a unei persoane desemnate de presedintele Ahmadinejad este o lovitura puternica pentru autoritatea acestuia - e de parere corespondentul BBC la Teheran, Frances Harrison:

"Problema este ca respingerea a 3 candidati este o chestiune fara precedent si o lovitura puternica pentru presedinte. Parlamentul insusi nu stie cum ar trebui sa procedeze acum. Unul dintre parlamentari spunea ca chestiunea ar trebui sa fie inaintata asa numitului Consiliu al Gardienilor" - relateaza corespondentul BBC la Teheran.

Consiliul Gardienilor este organismul islamic suprem in Iran, forul care are ultimul cuvant in chestiunile importante.

Caci, in Iran, puterea reala nu este in mainile presedintelui si nici in ale parlamentului. Puterea reala apartine clerului radical conservator, condus de Aiatolahul Ali Hamenei. Consiliul respinge orice incercare de reforma care, in opinia sa, ar fi o deviere de la litera Islamului.

De altfel, persoanele nominalizate de presedinte pentru functia de ministru al petrolului au fost considerate - pe de o parte - ca fiind lipsite de experienta in domeniul petrolului, iar pe de alta parte - ca fiind prea liberale.

Ultimul candidat respins, Mohsen Tasalloti, e acuzat ca ar avea legaturi stranse cu Marea Britanie si Statele Unite, acuzatii negate de acesta.

In acest context, analistii sunt de parere ca lovitura data presedintelui Ahmadinejad nu ar veni de fapt din partea parlamentului, ci a Aiatolahului Ali Hamenei, care detine, intradevar, puterea.

Dar ce motiv ar avea Aiatolahul sa-l "saboteze" pe presedinte? O posibila explicatie ar fi faptul ca, de 3 luni, de cand e presedinte, Mahmoud Ahmadinejad ar fi deranjat lumea influenta si bogata a Iranului cu discursurile sale privind starpirea coruptiei.

Nu e de neglijat nici recenta sa declaratie cum ca Israelul ar trebui sters de pe harta. Declaratie care a dus la accentuarea izolarii internationale a Iranului. Foarte controversate au fost si numirile facute de presedintele Ahmadinejad in randul corpului diplomatic.

Analistul BBC pe probleme iraniene, Sadeq Saba spune ca respingerea celui de-al treilea candidat al presedintelui este o etapa importanta in lupta pentru putere intre politicienii iranieni:

"In trecut, lupta pentru putere se ducea intre reformisti si conservatori. Acum, putem vedea ca ea se da intre conservatori. Avem de-a face cu conservatori pragmatici si conservatori radicali"- e de parere analistul BBC pe probleme iraniene.

In Iran se asteapta acum numirea celui de-al patrulea candidat pentru functia de ministru al petrolului. Nu se stie, insa, daca acesta va fi numit de presedinte sau de Consiliul Gardienilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.